CGL Exam – 31 August 2016 (Tier – I)

SSC CGL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2016 “held on 31 August 2016” Morning Shift

 

(Reasoning)

Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

CURE : DISEASE :: HEAL : ?

Options:

1) Illness
2) Injury
3) Recover
4) Sick

Correct Answer: Injury

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

DBCE : QOPR :: JLKI : ?   

Options:

1) YWXU
2) WYXV
3) WXYV
4) WYVX

Correct Answer: WYXV

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

6 : 42 :: 12 : ?

Options:

1) 48
2) 72
3) 60
4) 84

Correct Answer: 84

Question 4.

For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 

Options:

1) High-Up
2) Past-Present
3) Often-Seldom
4) Fresh-Stale

Correct Answer: High-Up

Question 5.For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:

1) AOU
2) EOI
3) UIE
4) ALO

Correct Answer: ALO

Question 6.

For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:

1) 13
2) 17
3) 29
4) 87

Correct Answer: 87

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary and choose the one that comes first:

1. Temple 2 Tenant 3. Terminate 4. Temperature

Options:

1) Temple
2) Tenant
3) Terminate
4) Temperature

Correct Answer: Temperature

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

NOM, QRP, TUS, ?

Options:

1) WAX
2) HUT
3) WXV
4) HTU

Correct Answer: WXV

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

1,3,7,13,21,?

Options:

1) 27
2) 29
3) 31
4) 33

Correct Answer: 31

Question 10.If it is Saturday on 27th September, what day will it be on 27th October of the same year?

Options:

1) Thursday
2) Sunday
3) Friday
4) Monday

Correct Answer: Monday

Question 11.The ratio of the ages of man and his wife is 4:3. After 4 years, the ration will be 9:7. If at the time of marriage, the ratio was 5:3, how many years ago were they married?

Options:

1) 12
2) 24
3) 5
4) 8

Correct Answer: 12

Question 12.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

ALTERNATIVES

Options:

1) ALTER
2) NATIVE
3) TEN
4) NATIONAL

Correct Answer: NATIONAL

Question 13.If code P is denoted by 7, X by 9, M by 5, Z by 8, L by 2, T by 1, then ZLTPXM will be

Options:

1) 812851
2) 821591
3) 812715
4) 821795

Correct Answer: 821795

Question 14.If 24×2=84, and 32×3=69, then 13×3=?

Options:

1) 38
2) 93
3) 16
4) 10

Correct Answer: 93

Question 15.If + means division, – means multiplication, ‘÷’ means subtraction, x means addition, and < means less than, then which of the following is false

Options:

1) (10+2)÷7 < (10÷7)+2
2) (10-7)x2 < (10×2)-7
3) (10X7)-2 < (10-2)x7
4) (10÷2)+7 < (10+7)x2

Correct Answer: (10X7)-2 < (10-2)x7

Question 16.Select the missing number from the given responses.

Options:

1) 1
2) 4
3) 9
4) 25

Correct Answer: 25

Question 17.Ram went 20 meters to the north then turned towards east and walked another 5 meters, then he turned towards right and covered 20 meters. How far is he from the starting point?

Options:

1) 3 m
2) 4m
3) 5 m
4) 6 m

Correct Answer: 5 m

Question 18.One or two statements are given followed by two or more conclusions/assumptions, I, II, III, IV. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: 

1. All goats are tigers.
2. All tigers are lions.

Conclusion:

I. All tigers are goats.
II. All lions are tigers.
III. No goat is a lion.
IV. No lion is a goat.

Options:

1) Only Conclusion III & IV follow
2) Only Conclusion I & II follow
3) None of the Conclusions follows
4) All Conclusions follow

Correct Answer: None of the Conclusions follows

Question 19.In the question figure how many squares are there in all? Select from the given alternatives.

Options:

1) 12
2) 14
3) 10
4) 11

Correct Answer: 14

Question 20.In the following figure, triangle represents teachers, square represents merchants and circle represnts social workers. Which number space represents Teachers who are social workers?

Options:

1) 3
2) 2
3) 4
4) 5

Correct Answer: 2

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer:

Question 25.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., D can be represented by 02, 10, etc., and ‘R’ can be represented by 55, 67, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘BEAR’

Options:

1) 13,11,12,78
2) 31,22,23,97
3) 42,34,42,79
4) 24,40,23,67

Correct Answer: 24,40,23,67

(General Awareness)

Question 26.Money market is a market for _______________

Options:

1) Short term fund
2) Long term fund
3) Negotiable instruments
4) Sale of shares

Correct Answer: Short term fund

Question 27.India shares longest international boundary with which country?

Options:

1) Bangladesh
2) China
3) Nepal
4) Bhutan

Correct Answer: Bangladesh

Question 28.The Residuary powers of legislation under Indian Constitution rests with

Options:

1) President
2) Prime Minister
3) Parliament
4) States

Correct Answer: Parliament

Question 29.Appointments for all India Services are made by

Options:

1) UPSC
2) President
3) Prime Minister
4) Parliament

Correct Answer: President

Question 30.The people of the Indus valley civilisation worshipped ____________________.

Options:

1) Vishnu
2) Pashupati
3) Indra
4) Brahma

Correct Answer: Pashupati

Question 31.The Upanishads are the ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌______________________ .

Options:

1) Great Epics
2) Story Books
3) Source of Hindu Philosophy
4) Law Books

Correct Answer: Source of Hindu Philosophy

Question 32.Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ .

Options:

1) Kosi
2) Gandak
3) Brahmaputra
4) Ganga

Correct Answer: Brahmaputra

Question 33.The largest herbarium of India is located at

Options:

1) Kolkata
2) Lucknow
3) Mumbai
4) Coimbatore

Correct Answer: Kolkata

Question 34.Temperature of distant luminous bodies can be determined by

Options:

1) Mercury thermometers
2) Gas thermometers
3) Pyrometers
4) Colour thermometers

Correct Answer: Pyrometers

Question 35.In IT terminology failure in the kernel is called as

Options:

1) crash
2) crash dump
3) dump
4) Kernel error

Correct Answer: crash

Question 36.Which of the following institutions was not founded by Mahatama Gandhi?

Options:

1) Sabarmati Ashram
2) Sevagram Ashram
3) Vishwa Bharti
4) Phoenix Ashram

Correct Answer: Vishwa Bharti

Question 37.Which of the following State has become India’s first carbon free State?

Options:

1) Himachal Pradesh
2) Madhya Pradesh
3) Uttar Pradesh
4) Maharashtra

Correct Answer: Himachal Pradesh

Question 38.Energy travels from Sun to Earth through

Options:

1) conduction
2) convection
3) radiation
4) modulation

Correct Answer: radiation

Question 39.C.K. Naidu Cup is associated with which of the following sporting events?

Options:

1) Tennis
2) Cricket
3) Hockey
4) Golf

Correct Answer: Cricket

Question 40.Pump priming should be resorted to at a time of?

Options:

1) Inflation
2) Deflation
3) Stagflation
4) Reflation

Correct Answer: Deflation

Question 41.Which is the highest award for gallantry during peacetime?

Options:

1) Vir Chakra
2) Param Vir Chakra
3) Ashok Chakra
4) Mahavir Chakra

Correct Answer: Ashok Chakra

Question 42.At Barren Island, the only active volcano in India is situated in

Options:

1) Andaman Islands
2) Nicobar Islands
3) Lakshadweep
4) Minicoy

Correct Answer: Nicobar Islands

Question 43.The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called?

Options:

1) Percolation
2) Conduction
3) Leaching
4) Transpiration

Correct Answer: Leaching

Question 44.Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in

Options:

1) Conduction
2) Convection
3) Radiation
4) Both conduction and convection

Correct Answer: Convection

Question 45.Polio is caused by

Options:

1) Bacteria
2) Virus
3) Fungus
4) Protozoa

Correct Answer: Virus

Question 46.Which country is in the process of building the largest single Aperture Radio Telescope – FAST

Options:

1) Japan
2) China
3) USA
4) Russia

Correct Answer: China

Question 47.The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?

Options:

1) Rajasthan
2) Uttar Pradesh
3) Andhra Pradesh
4) Karnataka

Correct Answer: Andhra Pradesh

Question 48.Fixed Foreign Exchange Rate can be changed by

Options:

1) RBI
2) SEBI
3) Ministry of Finance
4) FIPB

Correct Answer: RBI

Question 49.In bio fortification technique plant breeders use breeding to overcome

Options:

1) Loss due to insect pests
2) Decrease in food production
3) Deficiencies of micronutrients and vitamins
4) Loss due to plant diseases

Correct Answer: Deficiencies of micronutrients and vitamins

Question 50.Which Institution has the final authority to interpret the Constitution of India?

Options:

1) Parliament
2) Supreme Court of India
3) President
4) Attorney General of India

Correct Answer: Supreme Court of India

(Quantitative Aptitude)

Question 51.A and B together can do a piece of work in 9 days. If A does thrice the work of B in a given time, the time A alone will take to finish the work is

Options:
1) 4 days
2) 6 days
3) 8 days
4) 12 days

Correct Answer: 12 days

Question 52.The diameters of two cylinders are in the ratio 3:2 and their volumes are equal. The ratio of their heights is

Options:
1) 2:3
2) 3:2
3) 9:4
4) 4:9

Correct Answer: 4:9

Question 53.A trader sold a cycle at a loss of 10%. If the selling price had been increased by Rs. 200, there would have been a gain of 6%. The cost price of the cycle is

Options:
1) Rs.1200
2) Rs.1205
3) Rs.1250
4) Rs.1275

Correct Answer: Rs.1250

Question 54.In a city, 40% of the people are illiterate and 60% are poor. Among the rich, 10% are illiterate. The percentage of the illiterate poor population is

Options:
1) 36
2) 60
3) 40
4) 50

Correct Answer: 60

Question 55.In what time will a 100 metre long train running with a speed of 50 km/hr cross a pillar

Options:
1) 7.0 sec
2) 72 sec
3) 7.2 sec
4) 70 sec

Correct Answer: 7.2 sec

Question 56.

Options:
1) 8
2) 10
3) 12
4) None of these

Correct Answer: 10

Question 57.If l + m + n = 9 and l2 + m2 + n2 = 31, then the value of lm + mn + nl will be

Options:
1) 22
2) 50
3) 25
4) -25

Correct Answer: 25

Question 58.The centroid of a triangle is the point where

Options:
1) the medians meet
2) the altitudes meet
3) the right bisectors of the sides of the triangle meet
4) the bisectors of the angles of the triangle meet

Correct Answer: the medians meet

Question 59.In a triangle PQR, the side QR is extended to S. ∠QPR = 72° and ∠PRS = 110°, then the value of ∠PQR is:

Options:
1) 38°
2) 32°
3) 25°
4) 29°

Correct Answer: 38°

Question 60.In a trapezium ABCD, AB || CD, AB < CD, CD = 6 cm and distance between the parallel sides is 4 cm. If the area of ABCD is 16 cm2, then AB is

Options:
1) 1 cm
2) 2 cm
3) 3 cm
4) 8 cm

Correct Answer: 2 cm

Question 61.If tanθ + cotθ = 5, then the value of tan2 θ+ cot2 θ is

Options:
1) 22
2) 25
3) 23
4) 27

Correct Answer: 23

Question 62.When a number is divided by 56, the remainder will be 29. If the same number is divided by 8, then the remainder will be

Options:
1) 6
2) 7
3) 5
4) 3

Correct Answer: 5

Question 63.If a shop keeper marks his goods for a certain amount so as to get 25% gain after allowing a discount of 20%, then his marked price is

Options:
1) Rs.156.25
2) Rs.146.25
3) Rs.166.25
4) Rs.150.25

Correct Answer: Rs.156.25

Question 64.The average of marks of 17 students in an examination was calculated as 71. But it was later found that the mark of one student had been wrongly entered as 65 instead of 56 and another as 24 instead of 50. The correct average is

Options:
1) 70
2) 71
3) 72
4) 73

Correct Answer: 72

Question 65.The simple interest on a sum for 5 years is two-fifth of the sum. The rate of interest per annum is

Options:
1) 0.1
2) 0.08
3) 0.06
4) 0.04

Correct Answer: 0.08

Question 66.

Options:
1) 0
2) 1
3) 2
4) -1

Correct Answer: 0

Question 67.If a – b = 3 and a2 + b2 = 25, then the value of ab is

Options:
1) 16
2) 8
3) 10
4) 15

Correct Answer: 8

Question 68.In ΔABC, ∠B = 70°and ∠C = 60°. The internal bisectors of the two smallest angles of ΔABC meet at O. The angle so formed at O is

Options:
1) 125°
2) 120°
3) 115°
4) 110°

Correct Answer: 125°

Question 69.If θ be positive acute angle and 5cosθ + 12sinθ = 13, then the value of cosθ is

Options:
1) 12/13
2) 5/13
3) 5/12
4) 1/5

Correct Answer: 5/13

Question 70.A cylinderical container of 32 cm height and 18 cm radius is filled with sand. Now all this sand is used to form a conical heap of sand. If the height of the conical heap is 24 cm, what is the radius of its base?

Options:
1) 12 cm
2) 24 cm
3) 36 cm
4) 48 cm

Correct Answer: 36 cm

Question 71.The angle of elevation of the top of a pillar from the foot and the top of a building 20 m high, are 60° and 30° respectively. The height of the pillar is

Options:
1) 10 m
2) 10√3m
3) 60 m
4) 30 m

Correct Answer: 30 m

Question 72.The pie-chart shows the percentage of literate and illiterate male and female in a state. Study the diagram and answer the following questions.

If the total number is 35000, then the difference between the numbers of literate male and literate female is

Options:
1) 3500
2) 3700
3) 400
4) 4500

Correct Answer: 3500

Question 73.The pie-chart shows the percentage of literate and illiterate male and female in a state. Study the diagram and answer the following questions.

The difference of central angles corresponding to illiterate male and illiterate female is

Options:
1) 12.2°
2) 13.4°
3) 11.2°
4) 14.4°

Correct Answer: 14.4°

Question 74.The pie-chart shows the percentage of literate and illiterate male and female in a state. Study the diagram and answer the following questions.

If the difference between the two categories of people are represented by 36° in the diagram then these categories are

Options:
1) literate male and literate female
2) literate male and illiterate male
3) illiterate male and literate female
4) illiterate male and illiterate female

Correct Answer: literate male and literate female

Question 75.The pie-chart shows the percentage of literate and illiterate male and female in a state. Study the diagram and answer the following questions.

If two categories together have a central angle of 169.20,then these categories are

Options:
1) literate female and illiterate female
2) literate male and illiterate female
3) illiterate male and illiterate female
4) illiterate male and literate female

Correct Answer: literate female and illiterate female

(English Comprehension)

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

CONSTRAIN

Options:

1) STRESS
2) CONTRADICT
3) RESTRICT
4) OBSTRUCT

Correct Answer: RESTRICT

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

NONCONFORMIST

Options:

1) CONVENTIONAL
2) PRACTICAL
3) FASHIONABLE
4) NOMAD

Correct Answer: CONVENTIONAL

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Erroneous
2) Eronneous
3) Erronous
4) Eroneous

Correct Answer: Erroneous

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Although I have never seen the girl before, (A)/ I recognized her at once (B)/ from her photograph (C)/ no error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

There was a (A)/ comparison between (B)/ you and he (C)/ no error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He flowed into a rage (A)/ at the very (B)/ sight of that man (C)/ No error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

He is _______ connected.

Options:

1) respectively
2) respective
3) respectably
4) respectable

Correct Answer: respectably

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

After retirement Surti lived _______ Australia.

Options:

1) in
2) at
3) over in
4) over at

Correct Answer: in

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

He ________ the low pay.

Options:

1) moan at
2) complain about
3) grumbled at
4) ran after

Correct Answer: grumbled at

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Pros and Cons

Options:

1) Professionals
2) Con artists
3) Professionals and con artists
4) Advantages and disadvantages

Correct Answer: Advantages and disadvantages

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Once in a blue moon

Options:

1) Very rarely
2) Common
3) Predictable
4) Ordinary

Correct Answer: Very rarely

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Fish out of water

Options:

1) Dehydrated
2) Comfortable position
3) An uncomfortable position
4) Fish in an aquarium

Correct Answer: An uncomfortable position

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A remedy for all diseases

Options:

1) Antiseptic
2) Antibiotic
3) Narcotics
4) Panacea

Correct Answer: Panacea

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Of the highest quality

Options:

1) Productive
2) Reactive
3) Superlative
4) Relative

Correct Answer: Superlative

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A place of shelter for ships

Options:

1) Harbour
2) Helipad
3) Port
4) Barrack

Correct Answer: Harbour

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

His wife is as tall if not, taller than him.

Options:

1) as tall as, if not
2) as taller if not
3) not as tall but as
4) No improvement

Correct Answer: as tall as, if not

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

He is a fast bowler of repute, but his yesterday’s performance was not up to the mark.

Options:

1) performance for yesterday
2) yesterday performance
3) performances for yesterday
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Owing to his respiratory problems the doctor has told him to refrain from smoking.

Options:

1) to not refrain from
2) to refrain to
3) to refrain not from
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

He is suffering from fever for a week.

Options:

1) was suffering
2) had suffering
3) has been suffering
4) No improvement

Correct Answer: has been suffering

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

None knows how it was happened

Options:

1) was happen
2) has happened
3) happened
4) No improvement

Correct Answer: happened

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What had the writer given up hope?

Options:

1) To be able to withstand this snowstorm
2) To be able to fight her way against the wind
3) That the snowstorm would improve
4) To find shelter from the wind

Correct Answer: To find shelter from the wind

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What did the two friends find while searching for shelter?

Options:

1) A haunted hut
2) A deserted hut
3) A very old hut
4) A very small hut

Correct Answer: A deserted hut

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

Why did the writer step cautiously inside the cabin?

Options:

1) Because she was feeling so cold that her legs had become numb
2) Because she could not see clearly in the dark
3) Because the wind made it difficult for her to enter quickly
4) Because the cabin was very dusty

Correct Answer: Because she could not see clearly in the dark

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What did Jane find?

Options:

1) A necklace made of gold
2) A necklace made of red ruby
3) A red-coloured necklace
4) A golden necklace with a pendant on it

Correct Answer: A golden necklace with a pendant on it

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What was the strange thing about the necklace?

Options:

1) It was made of marble
2) It was pink in colour
3) There was no dust in it
4) There was a picture on the pendant

Correct Answer: There was no dust in it

Leave a Reply