CGL Exam – 30 August, 2016 (Tier – I)

SSC CGL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2016 “held on 30 August 2016” Afternoon Shift

(Reasoning)

EXAM DATE : 30-August-2016
EXAM START TIME : 
13:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EARTH : PLANET :: MOON : ?

Options:

1) SUN
2) UNIVERSE
3) VENUS
4) SATELLITE

Correct Answer: SATELLITE

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EJOT : ________::YDIN : VAFK

Options:

1) LQGB
2) BGLQ
3) QBGL
4) BGQL

Correct Answer: BGLQ

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
100 : 102 : : 100000 : ?

Options:

1) 105
2) 104
3) 1003
4) 1004

Correct Answer: 105

Question 4.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) Temple
2) Worship
3) Mosque
4) Church

Correct Answer: Worship

Question 5.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) M N O M
2) B D C B
3) X Z Y X
4) P R Q P

Correct Answer: M N O M

Question 6.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) 70, 80
2) 54, 62
3) 28, 32
4) 21, 24

Correct Answer: 54, 62

Question 7.Arrange the following words as per order in the dicitonary
1) Pearl 2) Peasant 3) Pea 4) Peanut

Options:

1) 3, 1, 4, 2
2
) 3, 4, 1, 2
3) 1, 3, 2, 4
4
) 1, 2, 3, 4

Correct Answer: 3, 4, 1, 2

Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
g f e _ i g_e i i _f e i_g f _i i

Options:

1) i f g i e
2) f i g i e
3) e i f g i
4) i f i g e

Correct Answer: i f g i e

Question 9.Which one number when placed at the sign of interrogation shall complete the series
3, 6, 18, 72, …?…, 2160

Options:

1) 144
2) 216
3) 288
4) 360

Correct Answer: 360

Question 10.Introducing a lady, a lady said, “She is the only daughter of Mohan’s grandfather who is my husband’s father”. How does the lady relate herself with the introduced lady? 

Options:

1) Aunt
2) Mother
3) Mother-in-law
4) Sister-in-law

Correct Answer: Sister-in-law

Question 11.Two years ago, Aadhya was three times as old as his son and two years hence, twice her age will be equal to five times that of her son. Find Aadhya’s present age.

Options:

1) 38 years
2) 36 years
3) 34 years
4) 42 years

Correct Answer: 38 years

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
ADMINISTRATION

Options:

1) STRAIN
2) TRADITION
3) SITUATION
4) RATION

Correct Answer: SITUATION

Question 13.If MOTHER is coded as KMRFCP, then HOUSE is coded as

Options:

1) FMRPC
2) GNSQD
3) GNRQD
4) FMSQC

Correct Answer: FMSQC

Question 14.If D stands for x, S stands for +, A stands for – and M stands for ÷, what is the value of the given expression

Options:

1) 558
2) 3312
3) 137
4) 31

Correct Answer: 137

Question 15.If 3 * 4 = 10, 5 * 8 = 18, 7 * 7 = ?

Options:

1) 26
2) 21
3) 28
4) 49

Correct Answer: 21

Question 16.In the following question, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Options:

1) 19
2) 16
3) 15
4) 17

Correct Answer: 16

Question 17.Rahul starts and walks towards the south, he then turns to his right and walks 5 kms, then again turns left and walks 3 kms and then again turns left and walks 5 kms. In which direction is he from the starting point?

Options:

1) NORTH
2) SOUTH
3) EAST
4) WEST

Correct Answer: SOUTH

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statements:
a) Odisha is still an underdeveloped state.
b) Problems like poverty, unemployment and illiteracy have not been solved.

Conclusions:
I) The administration of Orissa is not sensitive enough.II) It is the Will of God.

Options:

1) Only I follows
2) Only II follows
3) Both I and II follow
4) Neither I and II follows

Correct Answer: Neither I and II follows

Question 19.How many triangles are there in the following figure?

Options:

1) 12
2) 16
3) 10
4) 20

Correct Answer: 20

Question 20.Which illustrates the relationship amongst Judges, thieves and criminals?

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?


Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded?

Question 23.A piece of paper is folded and punched as shown below. From the given responses, indicate how will it appear when open?

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., K can be represented by 00, 24, etc. and A can be represented by 55 etc. You have to identify the set for the word ‘SHIP’

Options:

1) 31, 56, 43, 10
2) 89, 12, 40, 99
3) 04, 21, 76, 44
4) 89, 56, 34, 11

Correct Answer: 31, 56, 43, 10

(General Awareness)

Question 26.Silver gets corroded due to ________________ in air.

Options:

1) Oxygen
2) Hydrogen Sulphide
3) Carbon dioxide
4) Nitrogen

Correct Answer: Hydrogen Sulphide

Question 27.Which of the following is a radioactive element?

Options:

1) Cobalt
2) Uranium
3) Argon
4) Chromium

Correct Answer: Uranium

Question 28.Right to Constitutional Remedies comes under ________________

Options:

1) Legal rights
2) Fundamental rights
3) Human rights
4) Natural rights

Correct Answer: Fundamental rights

Question 29.Which of the digestive organs contains acid? 

Options:

1) Stomach
2) Small intestine
3) Appendix
4) Colon

Correct Answer: Stomach

Question 30.Which country is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar. 

Options:

1) Bangladesh
2) Myanmar
3) Sri Lanka
4) Pakistan

Correct Answer: Sri Lanka

Question 31.Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?

Options:

1) Cotton
2) Jute
3) Wool
4) Silk

Correct Answer: Silk

Question 32.Purpose of an optical filter is to : ________

Options:

1) reflect lights of different colours
2) dispense light into component colours
3) refract light of different colours
4) transmit or absorb light of different colours

Correct Answer: transmit or absorb light of different colours

Question 33.Which of the following is not a weighted code?

Options:

1) Excess 3 – Code
2) Binary Number System
3) Decimal Number System
4) BCD Number System

Correct Answer: Excess 3 – Code

Question 34.’Residex’ is associated with :

Options:

1) Share prices
2) Price inflation
3) Mutual fund prices
4) Land prices

Correct Answer: Land prices

Question 35.Ozone saves the biosphere by absorbing high energy radiations called __________ . 

Options:

1) Infra-red (IR)
2) Gamma rays
3) Ultraviolet rays (UV)
4) X-rays

Correct Answer: Ultraviolet rays (UV)

Question 36.Birju Maharaj is a well known exponent of

Options:

1) Manipuri dance
2) Kathak
3) Odissi
4) Kathakali

Correct Answer: Kathak

Question 37.In the absence of the earth’s atmosphere, sky would appear

Options:

1) blue
2) deep red
3) white
4) black

Correct Answer: black

Question 38.The First Woman President of the Indian National Congress was

Options:

1) Sarojini Naidu
2) Vijayalakshmi Pandit
3) Annie Besant
4) Kadambani Ganguli

Correct Answer: Annie Besant

Question 39.Which of the following programmes meet the credit needs of poor women?

Options:

1) Mahila Samriddhi Yojna
2) Rashtriya Mahila Kosh
3) Indira Mahila Yojna
4) Mahila Samakhya Programme

Correct Answer: Rashtriya Mahila Kosh

Question 40.The Comptroller and Auditor-General of India submits his report relating to the accounts of the Union to the ______________ .

Options:

1) Finance Minister
2) Prime Minister
3) President
4) Chief Justice of the Supreme Court

Correct Answer: President

Question 41.The first Buddhist Council was held at _____________ .

Options:

1) Kashmir
2) Rajagriha
3) Pataliputra
4) Vaisali

Correct Answer: Rajagriha

Question 42.Where do the Western and Eastern Ghats meet?

Options:

1) Nilgiri hills
2) Cardamom hills
3) Palani hills
4) Annamalai hills

Correct Answer: Nilgiri hills

Question 43.Who was the founder of the Satvahana Empire?

Options:

1) Kanha
2) Simuka
3) Hala
4) Gautamiputra

Correct Answer: Simuka

Question 44.Indian National Congress split for the first time in its session at

Options:

1) Allahabad
2) Calcutta
3) Surat
4) Lahore

Correct Answer: Surat

Question 45.Silica gel is a

Options:

1) moisturizer
2) flavouring agent
3) drying agent
4) delicious food

Correct Answer: drying agent

Question 46.Which Superfast train has AC Coach having Braille Signals?

Options:

1) Purushottam Express
2) Shramjeevi Express
3) Himgiri Express
4) Purva Express

Correct Answer: Purushottam Express

Question 47.Biofertilizers convert nitrogen to _________ .

Options:

1) nitrates
2) ammonia
3) nitrogenase
4) amino acids

Correct Answer: ammonia

Question 48.Shiva Thapa is associated with which of the following sports?

Options:

1) Boxing
2) Golf
3) Shooting
4) Badminton

Correct Answer: Boxing

Question 49.The natural habitat of Rhinoceros in India is

Options:

1) Bharatpur
2) Gir forest
3) Khaziranga
4) Nilgiris

Correct Answer: Khaziranga

Question 50.Which country recently voted to leave the European Union (EU)?

Options:

1) Greece
2) Spain
3) United Kingdom
4) Germany

Correct Answer: United Kingdom

(Quantitative Aptitude)

Question 51.36 men together can build a wall 140 m long in 21 days ; the number of men working at the same rate required to build the same wall in 14 days is

Options:

1) 54
2) 48
3) 36
4) 18

Correct Answer: 54

Question 52.The perimeters of a square and a rectangle are equal . If their area be ‘A’ m2 and ‘B’ m2 then correct statement is

Options:

1) A < B
2) A ≤ B
3) A > B
4) A ≥ B

Correct Answer: A > B

Question 53.A man bought a watch for 10% discount.If he had bought for 20% discount he would have got the watch for ₹ 125 less . The marked price of the watch is

Options:

1) rs. 2500
2) rs. 1250
3) rs. 3750
4) rs. 1000

Correct Answer: rs. 1250

Question 54.The compound ratio of the inverse ratios of the ratios x : yz , y : zx , z : xy is :

Options:

1) 1 : xyz
2) xyz : 1
3) 1: 1
4) x : yz

Correct Answer: xyz : 1

Question 55.By selling a tape – recorder for ₹ 1040 a man gains 4% . If he sells if for ₹ 950 , his loss will be

Options:

1) 5%
2) 4%
3) 4.5%
4) 9%

Correct Answer: 5%

Question 56.What will be the percentage of increase in the area of a square when each of the its sides is increased by 10% ?

Options:

1) 20
2) 11
3) 121
4) 21

Correct Answer: 21

Question 57.Every Sunday , Gin jogs3 miles . For the rest of the week , each day he jogs1 mile more than the previous day . How many miles Gin jogs in 2 weeks ?

Options:

1) 42
2) 63
3) 84
4) 98

Correct Answer: 84

Question 58.If p3 – q3 = ( p – q ) { ( p + q )2 – x p q } then the value of x is

Options:

1) 1
2) -1
3) 2
4) -2

Correct Answer: 1

Question 59.

Options:

1) 2√2 – 1
2) 1 – 2√2
3) 1 – √2
4) -2√2

Correct Answer: 1 – 2√2

Question 60.A rectangle with one side of length 4 cm is inscribed in a circle of diameter 5 cm . Find area of the rectangle

Options:

1) 21 cm2
2) 12 cm2
3) 4 cm2
4) 3 cm2

Correct Answer: 12 cm2

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 61.ABCD is a cyclic trapezium with AD || BC . If ∠A = 105° , then other three angles are

Options:

1) ∠B = 75° , ∠C = 75° , ∠D = 105°
2) ∠B = 105° , ∠C = 75° , ∠D = 75°
3) ∠B = 75° , ∠C = 105° , ∠D = 75°
4) ∠B = 105° , ∠C = 105° , ∠D = 75°

Correct Answer: ∠B = 75° , ∠C = 75° , ∠D = 105°

Question 62.If sec 15θ = cosec 15θ (0° < θ < 10°) then value of θ is

Options:

1) 9°
2) 5°
3) 8°
4) 3°

Correct Answer:

Question 63.

Options:

1) Y > X > Z
2) x > y > z
3) Z > X > Y
4) X > Z > Y

Correct Answer: Z > X > Y

Question 64.Average runs scored by 11 players of a cricket team is 23 runs . If the first player scored 113 runs . Find the average runs of the remaining players

Options:

1) 8 runs
2) 12 runs
3) 14 runs
4) 27 runs

Correct Answer: 14 runs

Question 65.

Options:

1) 1
2) a + b + c
3) 1/b + 1/b + 1/c
4) 0

Correct Answer: 1

Question 66.

Options:

1) -7/3
2) 7/3
3) 3/7
4
) -3/7

Correct Answer: 7/3

Question 67.The ratio of circumradius and radius of an equilateral triangle is

Options:

1) 1:2
2) 3:1
3) 2:1
4
) 1:3

Correct Answer: 2:1

Question 68.AB is a diameter of the circle with centre O , CD is chord of the circle , If ∠BOC = 120° , then the value of ∠ADC is

Options:

1) 42°
2) 30°
3) 60°
4) 35°

Correct Answer: 30°

Question 69.A straight tree breaks due to storm and the broken part bends so that the top of the tree touches the ground making an angle of 30° with the ground . The distance from the foot of the tree to the point , where the top touches the ground is 10 m. Find the total height of the tree?

Options:

1) 10√3 m
2) 10√3 /3 m
3) 10 ( √3 + 1) m
4) 10 ( √3 – 1) m

Correct Answer: 10√3 m

Question 70.The compound interest on a certain sum for 2 yearsat 10% per annum isRs. 525 . The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is :

Options:

1) Rs.520
2) Rs.550
3) Rs. 500
4) Rs. 515

Correct Answer: Rs. 500

Question 71.If tan θ = tan 30° . tan 60° and θ is an acute angle , then 2θ is equal to

Options:

1) 30°
2) 45°
3) 90°
4) 0°

Correct Answer: 90°

(Question 72-75)

Question 72.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.


From 1975 to 1987 , inflation rate increased in the third world countries approximately by

Options:

1) 10%
2) 20%
3) 30%
4) 36%

Correct Answer: 36%

Question 73.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.

The change in rate of inflation was least in which of the following .

Options:

1) Developed Nations
2) UK
3) World
4) Third world

Correct Answer: World

Question 74.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.

Comparing the figures for USA vis-a-vis the developed nations , it can be concluded that

Options:

1) USA had better control on inflation
2) Developed nations had better control on inflation
3) The inflation rate continues to be the same for USA and developed nations
4) No conclusions can be drawn

Correct Answer: USA had better control on inflatio

Question 75.Study the following Bar graph and answer the question . The Bar Graph gives the annual rates of inflation in percentages for 1975 and 1987.

In the year 1987 , the inflation rate in the third world countries vis-a-vis the world jumped approximately by

Options:

1) 135%
2) 126%
3) 122%
4) 200%

Correct Answer: 126%

(English Comprehension)

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

RECTIFY

Options:

1)SATISFY
2)CORRECT
3)REDUCE
4)PACIFY

Correct Answer:
CORRECT

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

VANQUISH

Options:

1)VANISH
2)VARNISH
3)SURRENDER
4)TRAMPLE

Correct Answer:
SURRENDER

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1)Groteasque
2)Grotasque
3)Growtesque
4)Grotesque

Correct Answer:
Grotesque

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Here is something pretty (A) / that you can (B) / wear on the party (C) / No Error (D)

Options:

1)A
2)B
3)C
4)D

Correct Answer:
C

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He was for all (A) / selling the car (B)/ and buying a bicycle (C) /No Error(D)

Options:

1)A
2)B
3)C
4)D

Correct Answer:
A

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Look at what (A) / I am doing (B) / and do like I do (C) / No Error (D)

Options:

1)A
2)B
3)C
4)D

Correct Answer:
C

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

See me tomorrow without __________.

Options:

1)fails
2)failure
3)fail
4)failing

Correct Answer:
fail

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Radium __________ rays that blind the eyes.

Options:

1)gives away
2)gives over
3)gives up
4)gives off

Correct Answer:
gives off

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

You will have to work __________ you are in the office.

Options:

1)as long as
2)as good as
3)as far as
4)so far as

Correct Answer:
as long as

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To add fuel to the fire

Options:

1)Prevent fire from dying out
2)Make the fire burn brightly
3)Make things worse
4)Waste fuel for no reason.

Correct Answer:
Make things worse

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To take to heart

Options:

1)To be greatly affected
2)To take something heartily
3)To strike at the heart, out of enjoyment
4)To suffer from heart disease

Correct Answer:
To be greatly affected

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To bring to light

Options:

1)To put on light
2)To reveal
3)To bring a light
4)To arrange light sufficiently

Correct Answer:
To reveal

Question 88.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Lying in my room,the music could be heard

Options:

1)I could hear the music
2)The music can be heard
3)The music can be heard by me
4)No improvement

Correct Answer:I could hear the music

Question 89.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Come quickly ifyou willcatch the train

Options:

1)you want to
2)you shall
3)you could
4)No improvement

Correct Answer:
you want to

Question 90.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

At the sound of foot steps he turned roundfast really

Options:

1)real fast
2)real fastly
3)real faster
4)No improvement

Correct Answer:
real fast

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Onlya fewpeople came to the art exhibition as it was raining hard all day.

Options:

1)few
2)little
3)a small amount of
4)No improvement

Correct Answer:
No improvement

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

His immediateambitionwas to find a place to live in.

Options:

1)Strategy
2)Design
3)Aim
4)No improvement

Correct Answer:
Aim

Question 93.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A large body of people playing various musical instruments.

Options:

1)Melody
2)Harmony
3)Elocution
4)Orchestra

Correct Answer:
Orchestra

Question 94.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Solemn religious acts

Options:

1)Demonstrations
2)Celebrations
3)Rites
4)Functions

Correct Answer:
Rites

Question 95.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

That which cannot be averted

Options:

1)Inevitable
2)Irreparable
3)Incomparable
4)Indisputable

Correct Answer:
Inevitable

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one’s livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein – all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

What is the effect of fear on humans?

Options:

1)We understand life’s great mystery.
2)We are not able to develop our intelligence.
3)We think freely.
4)We see the vast expanse of life.

Correct Answer:
We are not able to develop our intelligence.

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one’s livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein – all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

The aim of education is to make us realise the need of __________ .

Options:

1)understanding science
2)freedom
3)jobs
4)passing examinations

Correct Answer:
freedom

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one’s livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein – all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

When we are young we should __________ .

Options:

1)seek the meaning of life
2)study and get a degree
3)try for a good job
4)study science

Correct Answer:
seek the meaning of life

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one’s livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein – all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

Education helps us realize the ___________ .

Options:

1)way to develop our career
2)need for good health
3)meaning of fear
4)necessity of freedom

Correct Answer:
necessity of freedom

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one’s livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes therein – all this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover.

The passage is about __________ .

Options:

1)Education
2)Freedom
3)Intelligence
4)Livelihood

Correct Answer:
Education

Leave a Reply