CGL Exam – 29 August 2016 (Tier – I)

SSC CGL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2016 “held on 29 August 2016” Morning Shift

(Reasoning)

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Foot : Man :: Hoof : ?

Options:

1) Leg
2) Dog
3) Horse
4) Shoe

Correct Answer: Horse

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

ACEG : ZXVT :: IKMO : ?

Options:

1) MNOP
2) PQRS
3) RPNL
4) LNPR

Correct Answer: RPNL

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

68 : 130 :: 222 : ?

Options:

1) 345
2) 365
3) 355
4) 350

Correct Answer: 350

Question 4.For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) MARCH
2) MAY
3) JUNE
4) DECEMBER

Correct Answer: JUNE

Question 5. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) CZHK
2) SENO
3) XUBU
4) MLAG

Correct Answer: XUBU

Question 6. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) 1 : 8
2) 27 : 64
3) 125 : 218
4) 323 : 512

Correct Answer: 125 : 218

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary

1. Follicle 2.Folk 3.Follow 4.Foliage

Options:

1) 4, 2, 1, 3
2) 3, 4, 2, 1
3) 4, 3, 1, 2
4) 2, 4, 3, 1

Correct Answer: 4, 2, 1, 3

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

8, 15, 28, 53, ?

Options:

1) 106
2) 100
3) 108
4) 102

Correct Answer: 102

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

WFB, TGD, QHG, ?

Options:

1) NIL
2) NIK
3) NLK
4) NJL

Correct Answer: NIK

Question 10.The average age of 19 boys in a class is 21 years. If the teacher’s age is included, the average increases to 22 years. What is the teacher’s age?

Options:

1) 39 years
2) 41 years
3) 40 years
4) 44 years

Correct Answer: 41 years

Question 11.A man is 3 years older than his wife and four times as old as his son. If the son becomes 15 years old after 3 years. Then what is the present age of the wife?

Options:

1) 60 years
2) 51 years
3) 48 years
4) 45 years

Correct Answer: 45 years

Question 12.From the given alternative words, select the word which can not be formed using the letter of the given word:

UNIVERSALISATION

Options:

1) NATION
2) CURTAIN
3) LIVER
4) AVIATION

Correct Answer: CURTAIN

Question 13.If FRIEND is coded as HTKGPF then REVEAL will be coded as:

Options:

1) TGXFCN
2) TGXNGC
3) TXGNCG
4) TGXGCN

Correct Answer: TGXGCN

Question 14.Which of the following interchange of signs would make the equation correct?

5 + 3 x 8 – 12 ÷ 4 = 3

Options:

1) – and ÷
2) + and x
3) + and ÷
4) + and –

Correct Answer: – and ÷

Question 15.Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the equation.

48 * 4 * 6 * 3 * 30

Options:

1) -, +, =, x
2) ÷, =, x, +
3) ÷, +, x, =
4) -, =, x, +

Correct Answer: ÷, +, x, =

Question 16.Find the missing number from the alternatives

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_16Q.jpg

Options:

1) 125
2) 175
3
) 225
4
) 250

Correct Answer: 225

Question 17.Starting from a point, a person travels 3 km towards east and turns left and travels 4 km. Then again he turns to left by 45° and moves straight. Which direction is he facing now?

Options:

1) North-East
2) North-West
3) South-East
4) South-West

Correct Answer: North-West

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: If he works hard he will be successful in life.

Conclusions: I. He is a hard worker.
Conclusions: II. Hard work pays

Options:

1) Both I and II follow
2) Only I follows
3) Only II follows
4) Neither I nor II follow

Correct Answer: Only II follows

Question 19.How many rectangles can you see in the figure?

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_19Q.jpg

Options:

1) 9
2) 8
3) 10
4) 7

Correct Answer: 9

Question 20.Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below
Tennis fans, Cricket players, Students

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_20A.jpg
2
)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_20B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_20C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_20D.jpg

Correct Answer: 1

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_21D.jpg

Correct Answer: 1

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_22D.jpg

Correct Answer: 2

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_23D.jpg

Correct Answer: 1

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_24D.jpg

Correct Answer: 2

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g.,A can be represented by 02, 31, etc., and ‘K’ can be represented by 33, 78, etc.

Similarly you have to identify the set for the word ‘REST’

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A9_25Q.jpg

Options:

1) 22, 20, 79, 99
2) 66, 77, 68, 23
3) 44, 77, 24, 87
4) 22, 77, 79, 76

Correct Answer: 66, 77, 68, 23

(General Awareness)

Question 26.In a Parliamentary form of Government ___________

Options:

1) The Legislature is responsible to the Judiciary
2) The Executive is responsible to the Legislature.
3) The Legislature is responsible to the Executive
4) The Judiciary is responsible to the Legislature

Correct Answer: The Executive is responsible to the Legislature.

Question 27.Which of the following statements is correct about the President of India ?

Options:

1) Addresses first session of Parliament after each General Election.
2) Addresses first session of Parliament at the beginning of each year
3) Addresses every session of Parliament
4) Never addresses Parliament

Correct Answer: Addresses first session of Parliament after each General Election.

Question 28.Which of the following periodicals is not correctly matched with its editor?

Options:

1) Bande Mataram:Aurobindo Ghosh
2) New India:Bipin Chandra Pal
3) Yugantar:Bhupendranath Dutta
4) Sandhya:Barindra Ghosh

Correct Answer: Sandhya:Barindra Ghosh

Question 29.Silk worms feed on

Options:

1) Basil leaves
2) Curry leaves
3) Rose leaves
4) Mulberry leaves

Correct Answer: Mulberry leaves

Question 30.Who among the following has been appointed the new Coach of the Indian Cricket team by the BCCI recently?

Options:

1) Saurav Ganguly
2) Anil Kumble
3) Rahul Dravid
4) S. R. Kulkarni

Correct Answer: Anil Kumble

Question 31.What is the product formed when sodium bicarbonate is heated bly?

Options:

1) Sodium Carbonate
2) Sodium Hydroxide
3) Sodium Peroxide
4) Sodium Monoxide

Correct Answer: Sodium Carbonate

Question 32.Mission Indradhanush – a programme introduced recently in the country by the NDA Government is related to:

Options:

1) Systematic immunization of children against disease
2) Providing insurance cover to farmers against crop failure
3) Development of fisheries in rural areas
4) Development of multiple cropping in hilly region

Correct Answer: Systematic immunization of children against disease

Question 33.Who among the following Indians has been honoured by a special Oscar?

Options:

1) Mahesh Bhatt
2) Satyajit Ray
3) Mira Nair
4) G.P.Sippy

Correct Answer: Satyajit Ray

Question 34.What situation would result if Government expenditure exceeds the Government revenue on Current Account?

Options:

1) Deficit budgeting
2) Zero-based budgeting
3) Performance-based budgeting
4) Surplus budgeting

Correct Answer: Deficit budgeting

Question 35.Disguised unemployment in India is mainly related to

Options:

1) Agricultural sector
2) Rural Area
3) Factory sector
4) Urban Area

Correct Answer: Agricultural sector

Question 36.Which of the following is not guaranteed by Indian Constitution?

Options:

1) Right to Equality
2) Right of religious freedom
3) Right to Constitutional remedies
4) Right to free education for all

Correct Answer: Right to free education for all

Question 37.A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:

Options:

1) strait
2) Sound
3) Bay
4) Fjord

Correct Answer: Bay

Question 38.Punjab has a large number of inundation canals drawing water from

Options:

1) Jhelum river
2) Chenab river
3) Beas river
4) Sutlej river

Correct Answer: Sutlej river

Question 39.The sexual reproductive organs of aspergillus are :

Options:

1) Spermatium and Oogonium
2) Antheridium and Oogonium
3) Spermatium and Ascogonium
4) Antheridium and Ascogonium

Correct Answer: Antheridium and Ascogonium

Question 40.Stars twinkle but planets do not twinkle because

Options:

1) they emit light of a constant intensity
2) their distance from the earth does not change with time
3) they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
4) they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable

Correct Answer: they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable

Question 41.Which of the following is not true about X-rays?

Options:

1) have low penetrating power
2) travel with the speed of light
3) Can be reflected or refracted
4) can affect photographic plates

Correct Answer: have low penetrating power

Question 42._____changes each time it is installed to avoid detection by antivirus software.

Options:

1) Polymorphic virus
2) worm
3) logic bomb
4) trojan horse

Correct Answer: Polymorphic virus

Question 43.Which one of the following weeds is effective in controlling water pollution caused by industrial effluents?

Options:

1) Parthenium
2) Elephant grass
3) Water hycinth
4) Mogar grass

Correct Answer: Parthenium

Question 44.One of the following is also called as World Bank

Options:

1) IMF
2) IBRD
3) WTO
4) IDA

Correct Answer: IBRD

Question 45.The book entitled, ‘Playing it my way’ has been authored by

Options:

1) Sachin Tendulkar
2) V V S Laxman
3) Saurav Ganguly
4) Chetan Chauhan

Correct Answer: Sachin Tendulkar

Question 46.Which of the following is an example of Cartel?

Options:

1) OPEC
2) IMF
3) WTO
4) UNO

Correct Answer: OPEC

Candidate Answer: OPEC

Question 47.Sullage water is‌‌‌‌_______

Options:

1) Waste water released from kitchen
2) waste water released from toilets
3) waste water released from factories
4) waste water released from hospitals

Correct Answer: Waste water released from kitchen

Question 48.Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?

Options:

1) Annie Besant
2) Mayawati
3) Vijayalakshmi Pandit
4) Sucheta Kriplani

Correct Answer: Sucheta Kriplani

Question 49.The most pure form of carbon among the options is

Options:

1) Anthracite
2) Lampblack
3) Graphite
4) Wood Charcoal

Correct Answer: Anthracite

Question 50.Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in

Options:

1) Madhya Pradesh
2) Uttar Pradesh
3) Rajasthan
4) Haryana

Correct Answer: Rajasthan

Question 51.The difference between the greatest and least five-digit numbers formed by the digits 2,5,0,6,8 is (repetition of digits are not allowed)

Options:

1) 69552
2) 65925
3) 65952
4) 63952

Correct Answer: 65952

(Quantitative Aptitude)

Question 52.The price of a shirt after 15% discount, is Rs.119. What was the marked price of the shirt before discount

Options:

1) Rs.129
2) Rs.140
3) Rs.150
4) Rs.160

Correct Answer: Rs.140

Question 53.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_53Q.jpg

Options:

1) 0
2) 1
3) 2
4) -1

Correct Answer: 0

Question 54.The average of a,b,c is 20 and that of b,c,d is 25; if d=30, then the value of a is

Options:

1) 25
2) 45
3) 30
4) 15

Correct Answer: 15

Question 55.A store sells a watch for a profit of 25% of the cost. Then the percentage of profit against selling price is

Options:

1) 22%
2) 20%
3) 18%
4) 15%

Correct Answer: 20%

Question 56.If A is equal to 20% of B and B is equal to 25% of C; then what percent of C is equal to A?

Options:

1) 10
2) 15
3) 5
4) 20

Correct Answer: 5

Question 57.A gun is fired at a distance of 1.7 km from Ram and he hears the sound after 25 seconds. The speed of sound in meter per second is

Options:

1) 60
2) 62
3) 64
4) 68

Correct Answer: 68

Question 58.A sum of ₹ 3000 yields an interest of ₹ 1080 at 12% per annum simple interest in how many years ?

Options:

1) 4 Years
2) 3 Years
3) 5 years
4) 2½ Years

Correct Answer: 3 Years

Question 59.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_59Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C.42.59A.jpg
2) ⅔
3) ⅓
4) 2

Correct Answer:

Question 60.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_60Q.jpg

Options:

1) 0
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_60B.jpg

3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_60C.jpg

4) 1

Correct Answer: 0

Question 61.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_61Q.jpg

Options:

1) 2
2) 1
3) 0
4) ½

Correct Answer: ½

Question 62.The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius 6m is

Options:

1) 36 m2
2) 72 m2
3) 18 m2
4) 12 m2

Correct Answer: 36 m2

Question 63.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_62Q.jpg

Options:

1) 2sinθ
2) 2cosθ
3) 2secθ
4) 2cosecθ

Correct Answer: 2cosecθ

Question 64.Twenty women can do a work in sixteen days. Sixteen men can complete the same work in fifteen days. The ratio between the capacity of a man and a woman is

Options:

1) 3:4
2) 4:3
3) 5:3
4) 5:7

Correct Answer: 4:3

Question 65.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_65Q.jpg

Options:

1) 180
2) 198
3) 234
4) 252

Correct Answer: 198

Question 66.In a cyclic quadrilateral ABCD ∠BCD=120° and passes through the centre of the circle. Then ∠ABD = ?

Options:

1) 30°
2) 40°
3) 50°
4) 60°

Correct Answer: 30°

Question 67.The midpoints of AB and AC of a triangle ABC are X and Y respectively. If BC+XY=12 units, then BC-XY is

Options:

1) 10 units
2) 8 units
3) 6 units
4) 4 units

Correct Answer: 4 units

Question 68.In an isosceles ΔABC, AD is the median to the unequal side meeting BC at D. DP is the angle disector of ∠ADB and PQ is drawn parallel to BC meeting AC at Q. Then the maeasure of ∠PDQ is

Options:

1) 130°
2) 90°
3) 180°
4) 45°

Correct Answer: 90°

Question 69.129 meter from the foot of a cliff on level of ground, the angle of elevation of the top of a cliff is 30°. The height of this cliff is

Options:

1) 50√3 metre
2) 45√3 metre
3) 43√3 metre
4) 47√3 metre

Correct Answer: 43√3 metre

Question 70.The volume of metallic cylindrical pipe of uniform thickness is 748 c.c. Its length is 14 cm and its external radius is 9 cm. The thickness of the pipe is

Options:

1) 0.5 cm
2) 1.5 cm
3) 1 cm
4) 2 cm

Correct Answer: 1 cm

Question 71.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_71Q.jpg

Options:

1) ⅕
2) 2/5
3) ⅗
4) 0

Correct Answer:

The bar graph shows the production of table fans in a factory during one week. Study the bar graph and answer the question.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C42_72-75.jpg

Question 72. The maximum production exceeds the minimum production by:

Options:

1) 400
2) 420
3) 500
4) 540

Correct Answer: 420

Question 73. The average production of table fan in that week is

Options:

1) 370
2) 280
3) 300
4) 250

Correct Answer: 300

Question 74. Ratio of the total production of table fans in the factory from Monday to Wednesday to that from Thursday to Saturday is

Options:

1) 19:26
2) 26:19
3) 29:16
4) 16:29

Correct Answer: 29:16

Question 75. The average production of table fans on Monday & Tuesdays exceeds the average production of table fans during the week by

Options:

1) 150 fans
2) 100 fans
3) 140 fans
4) 200 fans

Correct Answer: 100 fans

(English Comprehension)

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

DECIMATED

Options:

1) CAPTURED
2) DESTROYED
3) DAMAGED
4) WORRIED

Correct Answer: DESTROYED

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

INVINCIBLE

Options:

1) IMPREGNABLE
2) OMNIPRESENT
3) POWERLESS
4) POTENT

Correct Answer: POWERLESS

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Diarrhoea
2) Diarhea
3) Diarrhea
4) Diarrohea

Correct Answer: Diarrhoea

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

It took her a long time(A)/to get off (B)/the death of her husband.(C)/No Error(D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

It is best(A)/ to be silent(B)/ than to speak in anger.(C)/No Error(D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

His father is disgusted(A)/against him for his(B)/addiction to drink.(C)/No Error(D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The aim of a Peace Council is ________ rather than cure.

Options:

1) salvation
2) preservation
3) maintenance
4) cultivation

Correct Answer: preservation

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

He gives everyone _________ the class opportunities for practice.

Options:

1) at
2) in
3) of
4) on

Correct Answer: in

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Harish soon gained _________ in English.

Options:

1) provincialism
2) proficiency
3) efficiency
4) eminency

Correct Answer: proficiency

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Beggar description

Options:

1) Cannot be described
2) Something described by a beggar
3) A poor account of something
4) A description of a beggar

Correct Answer: Cannot be described

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Drag one’s feet

Options:

1) Make someting more complicated
2) Expedite
3) Be reluctant to act
4) Stop working

Correct Answer: Be reluctant to act

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Hope against hope

Options:

1) Think wishfully from time to time
2) Hoped with good reason
3) Nurture an impossible hope
4) Pretend to hope

Correct Answer: Nurture an impossible hope

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Lack of skill

Options:

1) Inertness
2) Insistence
3) Ineptness
4) Insolence

Correct Answer: Ineptness

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Stick with a thick end used in a mortar for pounding

Options:

1) Thistle
2) Stifle
3) Sceptre
4) Pestle

Correct Answer: Pestle

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

An act when people vote in order to make a decision about a particular subject or policy rather than voting for a person

Options:

1) Election
2) Exit-poll
3) By-election
4) Referendum

Correct Answer: Referendum

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Jane had told me that she hasn’t done her homework.

Options:

1) told
2) tells
3) was telling
4) no improvement

Correct Answer: tells

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

This survey is concerning your health as well as that of your family.

Options:

1) concerns with
2) is concerned with
3) concerns to
4) no improvement

Correct Answer: is concerned with

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

A city that is set on a hill cannot be hidden.

Options:

1) be hid
2) hide
3) be hiding
4) no improvement

Correct Answer: no improvement

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

A black and white goat were grazing.

Options:

1) The white and the black goat
2) A black and a white goat
3) A black and a white goat
4) no improvement

Correct Answer: A black and a white goat

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

I had took the papers to John’s office.

Options:

1) will took the papers
2) taken the papers
3) took the papers
4) no improvement

Correct Answer: took the papers

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

“Tryst with Destiny” was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

“Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell”.

To whom did Nehru deliver this famous speech?

Options:

1) Nehru delivered this speech to a massive Indian crowd in attendance.
2) Nehru delivered this speech to the members of the Constituent Assembly.
3) Nehru delivered this speech to the members of the Lok Sabha
4) Nehru delivered this speech to the members of the Rajya Sabha.

Correct Answer: Nehru delivered this speech to the members of the Constituent Assembly.

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

“Tryst with Destiny” was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

“Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell”.

Choose the answer which captures Nehru’s belief.

Options:

1) Nehru believed that India could achieve perfection immediately.
2) Nehru said the India’s struggle for freedom was new and sudden.
3) Nehru believed that India could take huge steps towards realising its dreams.
4) Nehru believed that India’s dreams were too unrealistic.

Correct Answer: Nehru believed that India could take huge steps towards realising its dreams.

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

“Tryst with Destiny” was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

“Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell”.

The most dominant voice in the speech is

Options:

1) the voice of optimism
2) the voice of surrender
3) the voice of negligence
4) the voice of weakness

Correct Answer: the voice of optimism

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

“Tryst with Destiny” was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

“Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell”.

Select the answer which best reflects Nehru’s point of view.

Options:

1) Nehru believed that Communalism would not be a problem.
2) Nehru believed that Communalism would be a positive force.
3) Nehru believed that Communalism would be dangerous for India.
4) Nehru believed that Communalism would make any nation great.

Correct Answer: Nehru believed that Communalism would be dangerous for India.

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

“Tryst with Destiny” was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely non-violent Indian independence struggle against the British Empire in India.

“Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrow-mindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.

To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell”.

What mansion did Nehru want to see built?

Options:

1) Nehru believed that the expensive mansion of India should be built.
2) Nehru believed that the honorable mansion of India should be built.
3) Nehru believed that the simple mansion of India should be built.
4) Nehru believed that the huge mansion of India should be built.

Correct Answer: Nehru believed that the honorable mansion of India should be built.

Leave a Reply