CGL Exam – 29 August 2016 (Tier – I)

SSC CGL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2016 “held on 29 August 2016” Evening Shift

(Reasoning)

1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

FUNGI: MYCOLOGY:: TISSUE: ??

Options:
1) Haematology
2) Cytology
3) Histology
4) Bacteriology

Correct Answer: Histology

2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

BDFH : YWUS :: JLNP : ?

Options:
1) QOMK
2) ACEF
3) ZXUT
4) UVWX

Correct Answer: QOMK

3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

18 : 30 : : 36 : ?

Options:
1) 78
2) 64
3) 66
4) 68

Correct Answer: 66

4. For the following questions

Find out the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:
1) Arithmetic
2) Mathematics
3) Geometry
4) Algebra

Correct Answer: Mathematics

5. For the following questions

Find out the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:
1) ACEG
2) BDFG
3) JLNP
4) SUWY

Correct Answer: BDFG

6. For the following questions

Find out the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:
1) 16, 32
2) 20, 40
3) 64, 81
4) 81, 162

Correct Answer: 64, 81

7. Arrange the following words as per order in the dictionary

1. Weather 2. Weasand 3. Wealth 4. Weapon 5. Weekend

Options:
1) 3,2,4,1,5
2) 3,2,1,4,5
3) 3,4,2,1,5
4) 3,4,1,2,5

Correct Answer: 3,4,2,1,5

8. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series

BFK, KOT, UYD,?

Options:
1) BFJ
2) ADG
3) FJO
4) PSX

Correct Answer: FJO

9. Find the missing number in the series

2, 3, 8, ?, 112, 565

Options:
1) 565
2) 112
3) 27
4) 8

Correct Answer: 27

10. A woman pointing to a man said, “He is the widower of my uncle’s brother’s daughter.” How is the man related to the woman?

Options:
1) Brother-in-law
2) Brother
3) Uncle
4) Nephew

Correct Answer: Brother-in-law

11. P, Q, R and S are four friends. P is shorter than Q but taller than R who is shorter than S. Who is the shortest among all?

Options:
1) P
2) Q
3) R
4) S

Correct Answer: R

12. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letter of the given word.

IMPRACTICABLE

Options:
1) CAPABLE
2) PARTICLE
3) PRACTICAL
4) PEACE

Correct Answer: PEACE

13. If BROTHER is coded as GWTYMJW, then SCHOOL is coded as

Options:
1) WGLSSP
2) WGLSSQ
3) XHMTTQ
4) XHMTTP

Correct Answer: XHMTTQ

14. If ‘+’ means subtraction, ‘÷’ means addition, ‘<‘ means multiplication and ‘>’ means division, then find the value of the given statement,

The value of 9 ÷ 7 < 8 > (4>2) + 5 will be

Options:
1) 32
2) 18
3) 16
4) 11

Correct Answer: 32

15. If 5 * 3 = 19 and 8 * 5 = 49, then what should 6 * 4 be?

Options:
1) 24
2) 28
3) 18
4) 16

Correct Answer: 28

16. Select the missing number from the given responses.

Options:
1) 45
2) 65
3) 70
4) 80

Correct Answer: 65

17.A man walks 7 km towards south and turns to the left. After walking 5 km, he turns to the right and walks 7 km. In which direction is he now from the starting point?

Options:
1) West
2) South
3) South-East
4) North-East

Correct Answer: South-East

18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement 1: When water is cooled, it turns into ice.
Statement 2: When water is heated, it turns into steam.

Conclusion I: Water is a solid.
Conclusion II: Water is a gas.

Options:
1) Only Conclusion I follows
2) Only Conclusion II follows
3) Both I and II follow
4) Neither I nor II follows

Correct Answer: Neither I nor II follows

19.What is total number of triangles in the given figure?

Options:
1) 16
2) 32
3) 40
4) 12

Correct Answer: 16

20.Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below

Men, Rodents and living beings

Options:

1)

2)

3)

4)

 

Correct Answer: 3

21.Which answer figure will complete the pattern in the figure?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 4

22. From the given answer figures, select the one in which the figure is hidden/embedded

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 1

23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 2

24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figure is the right image?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 4

25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A from these matrices can be represented first by its row and next by its column. e.g. N can be represented by 01, 14 etc. and A can be represented by 55, 69, etc. You have to identify the set for the word ‘GOOD’.

Options:
1) 02, 58, 68, 04
2) 44, 99, 76, 20
3) 31, 67, 76, 22
4) 33, 76, 86, 41

Correct Answer: 44, 99, 76, 20

(General Awareness)

26.Among the following States, _________has the lowest birth rate in India.

Options:
1) Kerala
2) Uttar Pradesh
3) Bihar
4) West Bengal

Correct Answer: Kerala

27. The Secretariat of SAARC is set up at ____________

Options:
1) Washington
2) Kathmandu
3) Hague
4) New Delhi

Correct Answer: Kathmandu

28.The outermost range of Himalays is called_________

Options:
1) Kali
2) Shiwaliks
3) Dehradun
4) Kumaon

Correct Answer: Shiwaliks

29.Who is generally considered to be the father of the Indian Renaissance?

Options:
1) Rabindranath Tagore
2) Raja Rammohan Roy
3) Mahatma Phule
4) M.G. Ranade

Correct Answer: Raja Rammohan Roy

30.The longest river of peninsular India is__________

Options:
1) Narmada
2) Godavari
3) Mahanadi
4) Cauvery

Correct Answer: Godavari

31.___________gives hardness to stainless steel.

Options:
1) Zinc
2) Lead
3) Carbon
4) Tin

Correct Answer: Carbon

32.Which of the following is responsible for transport of food and other substances in plants?

Options:
1) Xylem
2) Phloem
3) Chloroplast
4) None of these

Correct Answer: Phloem

33.The washing machine works on the principle of ____________

Options:
1) Dialysis
2) Diffusion
3) Reverse osmosis
4) Centrifugation

Correct Answer: Centrifugation

34.Which is not an external storage device?

Options:
1) CD-ROM
2) DVD-ROM
3) Pen Drive
4) RAM

Correct Answer: RAM

35.Which of the following is the correct description of the term sex-ratio as used in the context of the census of population?

Options:
1) Number of males per 1000 females.
2) Number of females per 1000 males.
3) Number of females per 100 males.
4
) Number of females in a sample of 1000 persons.

Correct Answer: Number of females per 1000 males.

36.The atomic power station in Rajasthan is situated at:

Options:
1) Pokhran
2) Suratgarh
3) Rawatbhata
4) Chittorgarh

Correct Answer: Rawatbhata

37.The Sahitya Akademi Awards are given for best writings in how many Indian languages?

Options:
1) 12
2) 15
3) 20
4) 24

Correct Answer: 24

38.Right to Privacy comes under______________

Options:
1) Article 19
2) Article 20
3) Article 21
4) Article 18

Correct Answer: Article 21

39.The foreign traveller who visited India during the reign of Shahjahan was______________

Options:
1) Thomas Roe
2) William Hawkins
3) Ibn Batuta
4) Manucci

Correct Answer: Manucci

40.The GST (Goods and Services Tax), recently passed by Government will be levied on which of the following products?

Options:
1) Petroleum Crude
2) Tobacco
3) Natural Gas
4) Aviation Turbine Fuel

Correct Answer: Tobacco

41.Who was elected the Prime Minister of Nepal recently?

Options:
1) Keshav Kumar Budhathoki
2) Khadga Prasad Sharma Koli
3) Sushil Koirala
4) Pushpakamal Dahal ‘Prachanda’

Correct Answer: Pushpakamal Dahal ‘Prachanda’

42.Which lobe of human brain is associated with hearing?

Options:
1) Frontal lobe
2) Parietal lobe
3) Temporal lobe
4) Occipital lobe

Correct Answer: Temporal lobe

43. Which of the following is not soluble in water?

Options:
1) Lead sulphate
2) Zinc sulphate
3) Potassium sulphate
4) Sodium sulphate

Correct Answer: Lead sulphate

44.Activated Charcoal is used to remove colouring matter from pure substances by_______

Options:
1) Bleaching
2) Oxidation
3) Adsorption
4) Reduction

Correct Answer: Adsorption

45.Chernobyl disaster is the result of pollution by_____________

Options:
1) Oil spill
2) Acid rain
3) Carbon dioxide
4) Radioactive waste

Correct Answer: Radioactive waste

46.Which of the following caused radioactive pollution along the coast of Kerala?

Options:
1) Plutonium
2) Zinc
3) Thorium
4) Radium

Correct Answer: Thorium

47.In mammals, an important role of excretion is played by________

Options:
1) Large intestine
2) Kidneys
3) Lungs
4) Liver

Correct Answer: Kidneys

48.The second Green Revolution aims at increasing agricultural output to promote

Options:
1) Availability of easy credit to big farmers
2) Co-operative farming
3) Inclusive growth
4) Development of rural sector

Correct Answer: Inclusive growth

49.Which of the following causes rainfall during winters in the north-western part of India?

Options:
1) Western disturbances
2) Cyclonic depression
3) Southwest monsoon
4) Retreating monsoon

Correct Answer: Western disturbances

50.The ‘Blue Water Policy’ was introduced by the Portugese leader_________

Options:
1) Franscisco-de-Almeida
2) Alfonso de Albuquerque
3) Francis Caron
4) Francis Martin

Correct Answer: Franscisco-de-Almeida

(Quantitative Aptitude)

51.If the sum of a number and its reciprocal be 2, then the number is

Options:
1) 0
2) 1
3) -1
4) 2

Correct Answer: 1

52.The area of a rectangle in 60 cm2 and its perimeter is 34 cm, then the length of the diagonal is

Options:
1) 17cm
2) 11cm
3) 15cm
4) 13cm

Correct Answer: 13cm

53.A cloth merchant has announced 25% rebate in prices. If one needs to have a rebate of ₹ 40, then how many metres of cloth costing ₹ 32 per metre he should purchase.

Options:
1) 6m
2) 5m
3) 10m
4) 7m

Correct Answer: 5m

54. A profit of Rs. 960 is divided between A and B in the ratio 1/3:1/2. The difference of their profit is :

Options:
1) Rs.120
2) Rs.160
3) Rs.180
4) Rs.240

Correct Answer: Rs.240

55.The average monthly salary of 19 members of a group is Rs. 16000. If one more members whose monthly salary is Rs. 20000 has joined the group, then the average salary of the group is

Options:
1) Rs.18250
2) Rs.16200
3) Rs.18000
4) Rs.16250

Correct Answer: Rs.16200

56.A T.V was sold at a profit of 5% If it had been sold at a profit of 10% , the profit would have been Rs. 1000 more. What is its cost price ?

Options:
1) Rs.20000
2) Rs.5000
3) Rs.10000
4) Rs.15000

Correct Answer: Rs.20000

57.The price of an article is decreased by 10%. To restore it to its former value, the new price must be increased by :

Options:

1)

2) 10%

3) 11%

4)


Correct Answer: 4

58.A moving train passes a platform 50m long in 14 seconds and a lamp post in 10 seconds. The speed of the train (in km/h) is :

Options:
1) 24
2) 36
3) 40
4) 45

Correct Answer: 45

59.If x2 + 1/x2 = 2, then the value of x – 1/x is

Options:
1) -2
2) 0
3) 1
4) -1

Correct Answer: 0

60.

Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4

Correct Answer: 3

61.A chord of length 16 cm is drawn in a circle of radius 10 cm. The distance of the chord from the centre of the circle is

Options:
1) 8cm
2) 6cm
3) 4cm
4) 12cm

Correct Answer: 6cm

62.An angle in a semicircle is

Options:
1) 45°
2) 60°
3) 90°
4) 120°

Correct Answer: 90°

63.If x = a cosθ+ b sinθ and y = b cosθ- a sinθ, then x2 + y2 is equal to

Options:
1) ab
2) a2+b2
3) a2-b2
4) 1

Correct Answer: a2+b2

64.A can do a work in 12 days while B can do it in 15 days. They undertake to complete it together for Rs. 450. what will be the share of A in this amount of money ?

Options:
1) Rs.200
2) Rs.240
3) Rs.250
4) Rs.300

Correct Answer: Rs.250

65.If x = √2+1, then the value of x4-1/x4 is

Options:
1) 8√2
2) 18√2
3) 6√2
4) 24√2

Correct Answer: 24√2

66.If 9x2 + 16y2 = 60  and 3x + 4y = 6, then the value of xy is

Options:
1) -1
2) 1
3) -2
4) 2

Correct Answer: -1

67.If in ΔABC, DE ||BC, AB = 7.5cm, BD = 6cm and DE = 2cm, then the length of BC in cm is :

Options:
1) 6
2) 8
3) 10
4) 10.5

Correct Answer: 10

68. Suppose that the medians BD, CE and AF of a triangle ABC meet at G. Then AG: GF is

Options:
1) 1:2
2) 2:1
3) 1:3
4) 2:3

Correct Answer: 2:1

69.

Options:
1) 60°
2) 45°
3) 30°
4) 35°

Correct Answer: 60°

70.A sum of Rs. 2000 amounts to Rs. 4000 in two years at compound interest. In how many years does the same amount becomes Rs. 8000.

Options:
1) 2
2) 4
3) 6
4) 8

Correct Answer: 4

71.Two ships are sailing in the sea on the two sides of a light house. The angle of elevation of the top of the light house as observed from the two ships are 30° and 45° respectively. If the light house is 100m high, the distance between the two ships is :(take √3=1.73)

Options:
1) 173m
2) 200m
3) 273m
4) 300m

Correct Answer: 273m

The following figure shows the number of students (in thousands) admitted and passed out per year in a college during years 2000 to 2004. study the figure and answer the questions.

72. The percent increase in the number of students admitted in the year 2003 over that in 2001 is

Options:
1) 133.3
2) 33.3
3) 40.3
4) 66.7

Correct Answer: 33.3

73. During 2000 to 2003, the ratio of the total number fo the students passed out to the total number of students admitted is

Options:
1) 17/23
2) 17/6
3) 11/23
4) 5/7

Correct Answer: 5/7

74. In which of the two years, the pass percentage of students was between 60 to 70 ?

Options:
1) 2000 and 2001
2) 2003 and 2004
3) 2001 and 2002
4) none of these

Correct Answer: 2000 and 2001

75. The ratio of the number of students admitted in the year 2002 to the average of the number of students passed out in the years 2003 and 2004. is

Options:
1) 7:8
2) 8:9
3) 9:8
4) 8:7

Correct Answer: 8:9

(English Comprehension)

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

REVILE

Options:
1) REVIVE
2) REVIEW
3) ABUSE
4) REVEAL

Correct Answer: ABUSE

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

SQUANDER

Options:
1) SPEND
2) REDUCE
3) SLANDER
4) SKIMP

Correct Answer: SKIMP

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:
1) Sanctaries
2) Sanctauries
3) Santuaries
4) Sanctuaries

Correct Answer: Sanctuaries

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He had already sent me message (A) / that his arrival (B) / was scheduled for Thursday (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Science and technology and (A) / their fallouts do not (B) / complete human culture (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

The angry bird flap (A) / her wings, flies a short (B) / distance and returns. (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The clock has __________ for want of winding.

Options:
1) run down
2) run short
3) run past
4) run up

Correct Answer: run down

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Few people know that flowers use textures to __________ different kinds of insects.

Options:
1) signal
2) feel
3) attract
4) distract

Correct Answer: attract

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

They abandoned their comrades __________ the wolves.

Options:
1) by
2) between
3) on
4) among

Correct Answer: among

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

For keeps

Options:
1) Himself
2) Away
3) Forever
4) Hid

Correct Answer: Forever

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Pale into insignificance

Options:
1) Seemed less important
2) Was less exciting
3) Was less hectic
4) Was dull and pale

Correct Answer: Seemed less important

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

With one voice

Options:
1) By one man
2) By one community
3) Unanimously
4) In disharmony

Correct Answer: Unanimously

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Drug which causes people to sleep easily

Options:
1) Poppy
2) Soporific
3) Beguile
4) Pedant

Correct Answer: Soporific

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

The branch of philosophy concerned with the study of the principles of beauty, especially in art

Options:
1) Artistic
2) Aesthetics
3) Ethics
4) Metaphysics

Correct Answer: Aesthetics

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

The study of skin

Options:
1) Dermatology
2) Dermatoglyphics
3) Stratigraphy
4) Oncology

Correct Answer: Dermatology

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

She has that rare character – the ability to listen to people.

Options:
1) rare ear
2) rare characteristic
3) rare sense
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Both of them have not apologized yet.

Options:
1) Neither of them has
2) Any of them have
3) None of the two
4) No improvement

Correct Answer: Neither of them has

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The greater the demand, higher the price.

Options:
1) the high
2) a higher
3) the higher
4) No improvement

Correct Answer: the higher

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

His appointment as coach is yet another feather in his wing.

Options:
1) feather in his hat
2) badge in his hat
3) feather in his cap
4) No improvement

Correct Answer: feather in his cap

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The majority of the rain-fed Indian rivers, either dry up, or become trickle after the monsoon.

Options:
1) the trickle
2) a trickle
3) an trickle
4) No improvement

Correct Answer: a trickle

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

It’s nothing short of a revolution in how we eat, and it’s getting closer every day. Yes, a lot of people are obese, and yes, the definition of “healthy eating” seems to change all the time. But in labs and research centres around the world, scientists are racing to match our genes and our taste buds, creating the perfect diet for each of us, a diet that will fight disease, increase longevity, boost physical and mental performance, and taste great to boot. As food scientist J.Bruce German says, “The foods we like the most will be the most healthy for us.”

Is that going to be a great day, or what?

All this will come to pass, thanks to genomics, the science that maps and describes an individual’s genetic code. In the future, personalized DNA chips will allow us to assess our own inherited predispositions for certain diseases, then adjust our diets accordingly. So, if you’re at risk for heart disease, you won’t just go on a generic low-fat diet. You’ll eat foods with just the right amount and type of fat that’s best for you. You’ll even be able to track your metabolism day-to-day to determine what foods you should eat at any given time, for any given activity. “Since people differ in their genetics and metabolism, one diet won’t fit all,” says German.

As complex as all this sounds, it could turn out to be relatively simple.

Question 96. What are scientists doing?

Options:
1) Racing in labs and research centres around the world
2) Asking us to start dieting
3) Creating the perfect diet for us
4) Try and make us taller

Correct Answer: Creating the perfect diet for us

Question 97. What does J. Bruce German say?

Options:
1) The food we like is not healthy for us
2) The food we like is the healthiest one for us
3) The most healthy food should be liked by us
4) Food scientists like healthy food

Correct Answer: The food we like is the healthiest one for us

Question 98.What is genomics?

Options:
1) The science which describes about maps
2) The science which describes an individual
3) The science which deals with years
4) The science that maps and describes an individual’s genetic code

Correct Answer: The science that maps and describes an individual’s genetic code

Question 99. Why won’t a common diet fit everybody?

Options:
1) Because different people eat different food
2) Because their genes are different
3) Since they differ in genetics and metabolism
4) Because of their different moods

Correct Answer: Since they differ in genetics and metabolism

Question 100.What will be possible in the future?

Options:
1) Personalised DNA chips for people to assess their own inherited predispositions
2) You are at great risk for heart disease
3) You will not be able to determine what food you should eat
4) You will be unable to adjust your diet

Correct Answer: Personalised DNA chips for people to assess their own inherited predispositions

Leave a Reply