CGL Exam – 28 August 2016 (Tier – I)

SSC CGL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2016 “held on 28 August 2016” Morning Shift

(Reasoning)

1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

Electric Current : Ampere :: Weight : ?

Options:
1) Scale
2) Kilogram
3) Commodity
4) Measurement

Correct Answer: Kilogram

2. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

ACXZ : BDWY :: CEVX : ?

Options:
1) DFUZ
2) DFUW
3) DGUW
4) DFUV

Correct Answer: DFUW

3. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

37 : 65 :: 50 : ?

Options:
1) 75
2) 79
3) 82
4) 87

Correct Answer: 82

4. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:
1) Thermometer
2) Barometer
3) Diameter
4) Hygrometer

Correct Answer: Diameter

5. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:
1) JF
2) UQ
3) PL
4) XS

Correct Answer: XS

6. For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

Options:
1) 46-52
2) 56-62
3) 66-72
4) 76-84

Correct Answer: 76-84

7. Arrange the following words as per their order in the dictionary

  1. Embody
  2. Embrace
  3. Embitter
  4. Emblem
  5. Embroidery

Options:
1) 3, 4, 2, 5, 1
2) 4, 2, 5, 1, 3
3) 4, 1, 2, 5, 3
4) 3, 4, 1, 2, 5

Correct Answer: 3, 4, 1, 2, 5

8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

CBA, FED, IHG, LKJ, ?

Options:
1) PRT
2) VUT
3) ONM
4) ZYX

Correct Answer: ONM

9. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

6, 12, 36, 144, 720, 4320, ?

Options:
1) 30420
2) 30240
3) 31240
4) 32240

Correct Answer: 30240

10. Introducing a woman, a man said “Her mother is the only daughter of my mother-in-law”. How is the man related to the woman?

Options:
1) Son
2) Brother
3) Husband
4) Father

Correct Answer: Father

11.Five children are standing in a row. O is third from M who is standing left of N, and P is on the left of Q who is fourth from N. What is the position of P from right?

Options:
1) Third
2) First
3) Fourth
4) Second

Correct Answer: Second

12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

INTELLIGENCE

Options:
1) GENTLE
2) TEEN
3) GREEN
4) ENGINE

Correct Answer: GREEN

13. If “GOAT” is coded as “HPBU”, then how will “FROG” be coded as?

Options:
1) GSPH
2) PHSG
3) GSHP
4) PSHG

Correct Answer: GSPH

14.In a certain code language, ‘@’ represents ‘+’ , ‘⊕’ represents ‘-‘ , ‘α’ represents ‘÷’ and ‘θ’ represents ‘x’ . Find out the answer to the following question:

8900α100⊕5θ4⊕121α11 = ?

Options:
1) 58
2) 62
3) 158
4) 205

Correct Answer: 58

15. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer from amongst the four alternatives to the unsolved equation

1 × 2 × 3 = 231
3 × 4 × 5 = 453
5 × 6 × 7 = ?

Options:
1) 657
2) 675
3) 756
4) 765

Correct Answer: 675

16. Select the missing numbers from the given alternatives

http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A7_16Q.jpg

Options:
1) 12
2) 18
3) 20
4) 30

Correct Answer: 30

17. Rajneesh started walking towards North. He took a left turn after walking 20 metres. He again took a right turn after walking 30 metres. Which direction is he facing now?

Options:
1) North
2) East
3) West
4) South
Correct Answer: North

18. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statements: 1. All books are trees. 2. All trees are lions.

Conclusions: I. All books are lions. II. All lions are books. III. All trees are books IV. Some lions are books.

Options:
1) Only conclusions I and III follow
2) Only conclusions I and IV follow
3) None of the conclusions follow
4) All conclusions follow

Correct Answer: Only conclusions I and IV follow

19. In the given cube, which colour is opposite to Blue?

http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A46_19Q.jpg

Options:
1) Green
2) Red
3) Violet
4) Yellow

Correct Answer: Yellow

20. Identify the relationship that best represents the relationship among classes given below:

Professors, Women and Clerks

Options:
1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 3

21.Which answer figure will complete the pattern in the figure?

Options:

1)

2)

3)

4) ​

Correct Answer: 4

22.From the given answer figures, select the one in which the figure is hidden/embedded

Options:

1) ​

2) ​

3) ​

4) ​

Correct Answer: 2 ​

23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Options:

1) ​

2) ​

3) ​

4) ​

Correct Answer: ​4

24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Options:

1) ​

2) ​

3) ​

4) ​

Correct Answer: ​4

25. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘D’ can be represented by 01, 13, etc., and ‘H’ can be represented by 55, 67, etc. Similarly you have to identify the set for the word ‘LIKE’

Options:
1) 56, 58, 03, 02
2) 57, 65, 62, 02
3) 56, 62, 03, 02
4) 57, 68, 40, 02

Correct Answer: 57, 65, 62, 02

(General Awareness)

26.What is ‘net neutrality’?

Options:
1) Internet Service Providers and governments should treat all data on the internet equally
2) Piracy in internet must be curbed
3) Internet users must give out balanced opinions in social media sites
4) Internet should be kept free from malware and virus

Correct Answer: Internet Service Providers and governments should treat all data on the internet equally

27. Excise duty is levied on

Options:
1) sale of goods
2) production of goods
3) import of goods
4) export of goods

Correct Answer: production of goods

28. Golden Revolution in India refers to growth of:

Options:
1) Militancy in the north-east.
2) Oilseeds production
3) Horticulture
4) Increased importing of gold

Correct Answer: Oilseeds production

29.Water is used in a hot water bag because

Options:
1) It is easily available
2) It has high specific gravity
3) It has high specific heat
4) It is a liquid substance

Correct Answer: It has high specific heat

30. What is the meaning of “Public Interest Litigation”?

Options:
1) Anything of public interest
2) A case brought by victim to court, involving public interest.
3) A case brought by anyone to court involving public interest.
4) A directive issued by Supreme Court involving public interest

Correct Answer: A case brought by anyone to court involving public interest.

31.Who referred to Mahatma Gandhi as “Father of the Nation” for the first time?

Options:
1) Jawaharlal Nehru
2) Sardar Vallabh Bhai Patel
3) C. Rajgopalachari
4) Subhash Chandra Bose

Correct Answer: Subhash Chandra Bose

32.Which title, given by the British Government to Mahatma Gandhi, was surrendered during the non- cooperation movement?

Options:
1) Hind Kesari
2) Rai Bahadur
3) Rt. Honourable
4) Kaiser-e-Hind

Correct Answer: Kaiser-e-Hind

33.The temperature of a liquid is 32° F. What is its temperature in Celsius scale?

Options:
1) 32° C
2) 0° C
3) 100° C
4) 212° C

Correct Answer: 0° C

34.The point where total mass of a body is supposed to be concentrated is known as

Options:
1) Dead centre
2) Centre of mass
3) Centre of gravity
4) Centre of motion

Correct Answer: Centre of mass

35.Which part of brain is also known as “little brain”?

Options:
1) Cerebrum
2) Cerebellum
3) Thalamus
4) Hypothalamus

Correct Answer: Cerebellum

36.Which organism is responsible for alcohol fermentation?

Options:
1) Chlorella
2) Yeast
3) Agaricus
4) Puccinia

Correct Answer: Yeast

37.Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?

Options:
1) Brahmaputra, Indus & Sutlej
2) Ganga, Sutlej & Yamuna
3) Brahmaputra, Ganga & Sutlej
4) Chenab, Ravi & Sutlej

Correct Answer: Brahmaputra, Indus & Sutlej

38.The most ideal region for the cultivation of cotton in India is

Options:
1) The Brahmaputra Valley
2) The Deccan Plateau
3) The Indo-Gangetic Valley
4) The Rann of Kutch

Correct Answer: The Deccan Plateau

39.Where do the electrical charges reside in a charged conductor?

Options:
1) at the core
2) throughout the body
3) depended upon the nature of the body
4) outer surface of the body

Correct Answer: outer surface of the body

40.The colour of the ocean appears to be blue because the sunlight falling on it is

Options:
1) reflected
2) refracted
3) diffracted
4) scattered

Correct Answer: scattered

41.In which mode can the computers that are associated send frames directly to each other?

Options:
1) Adhoc mode
2) Infrastructure mode
3) Structured mode
4) Anonymous mode

Correct Answer: Adhoc mode

42.What was the immediate cause of the Mutiny of 1857?

Options:
1) The discontentment of the soldiers
2) The use of greased cartridges in the new Enfield Rifle
3) The social conditions of India
4) The introduction of railways and telegraphs

Correct Answer: The use of greased cartridges in the new Enfield Rifle

43.Who introduced the “Doctrine of Lapse” to expand British territories in India?

Options:
1) Lord Hastings
2) Lord Wellesley
3) Lord William Bentinck
4) Lord Dalhousie

Correct Answer: Lord Dalhousie

44.HRIDAY scheme launched by Urban Development Ministry aims at

Options:
1) Education of girl child
2) Development of smart cities
3) Urban sewage treatment
4) Development of heritage sites

Correct Answer: Development of heritage sites

45.Global warming is expected to result in

Options:
1) Increase in sea level
2) Change in crop pattern
3) Change in coastal line
4) All of these

Correct Answer: All of these

46.Who appoints and dismisses the gazetted officials of the Union Government?

Options:
1) The President of India
2) The Prime Minister of India
3) The Home Minister of India
4) The Finance Minister of India

Correct Answer: The President of India

47.The industry having the largest investment in Indian Economy is?

Options:
1) Tea
2) Cement
3) Steel
4) Jute

Correct Answer: Steel

48.Ajanta Ellora Caves are situated near which of the following cities?

Options:
1) Mount Abu
2) Aurangabad
3) Bijapur
4) Madurai

Correct Answer: Aurangabad

49.Which of the following is a name of US Parliament?

Options:
1) Diet
2) Senate
3) Congress
4) House of Commons

Correct Answer: Congress

50.Charles Correa is a renowned Indian

Options:
1) Freedom fighter
2) Painter
3) Architect, urban planner
4) Award winning doctor

Correct Answer: Architect, urban planner

(Quantitative Aptitude)

51.A father can do job as fast as 2 sons working together. If one son does the job in 3 hours and the other in 6 hours, the number of hours taken by the father, to do the job alone is

Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4

Correct Answer: 2

52.The perimeter of a rhombus is 240 m and the distance between any two parallel sides is 20 m. The area of the rhombus in sq.m. is

Options:
1) 600
2) 1200
3) 2400
4) 4800

Correct Answer: 1200

53.A man sold an article for Rs. 450, after allowing a discount of 16 2/3 % on the printed price. What is that printed price?

Options:
1) Rs.525
2) Rs.530
3) Rs.535
4) Rs.540

Correct Answer: Rs.540

54.A sum of Rs. 770 has been divided among A, B, C in such a way that A receives 2/9th of what B and C together receive. Then A’s share is

Options:
1) Rs.140
2) Rs.154
3) Rs.165
4) Rs.170

Correct Answer: Rs.140

55.A man bought 4 dozen eggs at Rs. 24 per dozen and 2 dozen eggs at Rs. 32 per dozen. To gain 20% on the whole, he should sell the eggs at

Options:
1) 16 per dozen
2) 21 per dozen
3) 32 per dozen
4) 35 per dozen

Correct Answer: 32 per dozen

56. P’s salary is 25% higher than Q, what percentage is Q’s salary lower than that of P?

Options:
1) 20
2) 29
3) 31
4) 331/3

Correct Answer: 20

57.A and B start running at the same time and from the same point around a circle. If A can complete one round in 40 seconds and B in50 seconds, how many seconds will they take to reach the starting point simultaneously?

Options:
1) 10
2) 200
3) 90
4) 2000

Correct Answer: 200

58.  

Options:
1) -1
2) 1
3) -2
4) 2

Correct Answer: 1

59. 

Options:
1) 81
2) 27
3) 120
4) 119

Correct Answer: 119

60.∆ABC is an isosceles triangle with AB = AC = 15 cm and altitude from A on BC is 12 cm. Length of side BC is

Options:
1) 9 cm
2) 12 cm
3) 18 cm
4) 20 cm

Correct Answer: 18 cm

61.The mid points of AB and AC of a triangle ABC are respectively X & Y. If BC + XY = 12 units, then the value of BC – XY is:

Options:
1) 2 units
2) 6 units
3) 8 units
4) 4 units

Correct Answer: 4 units

62. Which of the following relations is correct for 

Options:
1) sinθ = sin2θ
2) sinθ < sin2θ
3) sinθ > sin2θ
4) sinθ = cosecθ

Correct Answer: sinθ > sin2θ

63.The difference between two numbers is 9 and the difference between their squares is 207. The numbers are

Options:
1) 17, 8
2) 16, 7
3) 15, 6
4) 23, 14

Correct Answer: 16, 7

64.The average of 20 numbers is calculated as 35. It is discovered later on that while calculating the average, one number, namely 85, was read as 45. The correct average is

Options:
1) 36
2) 36.5
3) 37
4) 37.5

Correct Answer: 37

65.If x2 – xy + y2 =2 and x4 + x2y2 + y4 = 6, then the value of x2 + xy + y2 is:

Options:
1) 1
2) 12
3) 3
4) 36

Correct Answer: 3

66.If a2 + 13b2 + c2 – 4ab – 6bc = 0, then a:b:c is

Options:
1) 1:2:3
2) 2:3:1
3) 2:1:3
4) 1:3:2

Correct Answer: 2:1:3

67.The circum-centre of a triangle ABC is O. If ∠BAC = 85o, ∠BCA = 75o, then ∠OAC is of

Options:
1) 70°
2) 72°
3) 75°
4) 74°

Correct Answer: 70°

68.Radius of the incircle of an equilateral ΔABC of sides 2√3 units is x cm. The value of x is

Options:
1) ⅓
2) ½
3) 1
4) √3

Correct Answer: 1

69.

Options:
1) 1/√3
2) 0
3) 1
4) √3

Correct Answer: 1

70.If the angle of elevation of a cloud from a point 200 m above a lake is 30o and the angle of depression of its reflection in the lake is 60o. Then the height of the cloud above the lake is

Options:
1) 100 m
2) 200 m
3) 300 m
4) 400 m

Correct Answer: 400 m

71.The difference between the simple interest and compound interest (compounded annually) on Rs. 40,000 for 3 years at 8% per annum is

Options:
1) Rs.684.32
2) Rs.788.48
3) Rs.784.58
4) Rs.4000

Correct Answer: Rs.788.48

The pie-chart shows Distribution of Special Children Population during the year 1994-96. Study the pie-chart and answer the following questions.

72. Find the approximate percentage distribution of children with auditory disorder.

Options:
1) 43.7%
2) 42.7%
3) 41.7%
4) 40.7%

Correct Answer: 41.7%

73. What is the average number of cases in different types of special children during the year 1994-96.

Options:
1) 417
2) 413
3) 433
4) 465

Correct Answer: 417

74. Find the ratio between articulatory disorder and speech disorder cases.

Options:
1) 21:55
2) 55:21
3) 55:12
4) 12:55

Correct Answer: 12:55

75. What is the ratio between language disorder and the average of the remaining disorder cases.

Options:
1) 219:119
2) 119:219
3) 919:419
4) 729:529

Correct Answer: 219:119

(English Comprehension)

76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

COPIOUS

Options:
1) VAST
2) IDENTICAL
3) PLENTIFUL
4) MESSY

Correct Answer: PLENTIFUL

77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

EXTRANEOUS

Options:
1) UNUSUAL
2) DISPIRITED
3) RELEVANT
4) INTRUSIVE

Correct Answer: RELEVANT

78. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:
1) discripency
2) discripancy
3) discrepancy
4) descripancy

Correct Answer: discrepancy

79. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

The Statesman has(A)/the largest circulation of any (B)/English dailies.(C)/No Error(D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

80. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

A period of six years(A)/ have elapsed(B)/ since I last saw her.(C)/No Error(D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

81. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

For several years now(A)/my newspaper agent has been spelling(B)/my name in correctly.(C)/No Error(D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: D

82. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

One of the reasons the impressionists caused such a scandal was __________ their colours were too bright.

Options:
1) because of which
2) due to
3) because
4) of

Correct Answer: because

83. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

She must sometimes __________ to run away.

Options:
1) has wanted
2) have wanted
3) having want
4) has want

Correct Answer: have wanted

84. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The bank decided to ___________ them the money as they were reliable clients.

Options:
1) let
2) lend
3) borrow
4) lease

Correct Answer: lend

85. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Smooth ruffled feathers

Options:
1) Comb untidy hair
2) Make people feel less offended
3) Tousle someone’s hair
4) Stroke a pet animal

Correct Answer: Make people feel less offended

86. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Assume airs

Options:
1) Take tight
2) Remain calm
3) Act innocent
4) Pretend superiority

Correct Answer: Pretend superiority

87. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Play truant

Options:
1) Play a tyrant
2) Stay away from duty
3) Be responsible
4) Be alert

Correct Answer: Stay away from duty

88. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

One who studies the working of the human mind.

Options:
1) Anthropologist
2) Psychologist
3) Neurologist
4) Ethnologist

Correct Answer: Psychologist

89. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Place given to soldiers to live in

Options:
1) Barracks
2) Trench
3) Garage
4) Quay

Correct Answer: Barracks

90. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A person of South African Dutch descent

Options:
1) Boar
2) Boer
3) Boor
4) Bore

Correct Answer: Boer

91. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

She took the cycle which he bought yesterday.

Options:
1) that he bought yesterday.
2) that he had bought yesterday
3) that he has bought yesterday
4) No Improvement

Correct Answer: that he had bought yesterday

92. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

I must say to a feeling of uneasiness.

Options:
1) confess
2) connive
3) utter
4) No Improvement

Correct Answer: confess

93. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The police booked a case against the taxi driver for wrong parking.

Options:
1) restricted
2) wrote
3) filed
4) No Improvement

Correct Answer: filed

94. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

One of our students originates from Leh.

Options:
1) comes
2) origins
3) belongs
4) No Improvement

Correct Answer: comes

95. A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Scarcely had he left the place when his friend came.

Options:
1) He had scarcely leave
2) He had left scarcely
3) He scarcely had left
4) No Improvement

Correct Answer: No Improvement

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

He waited a moment in surprise, wondering why she did not come nearer, and then, maddened by hunger, he dived at the fish. With a loud scream he fell outwards and downwards into space. His mother had soared upwards. As he passed beneath her, he heard the swish of her wings. Then a monstrous terror seized him and his heart stood still. He could hear nothing. But it only lasted a moment. The next moment, he felt his wings spread outwards. The wind rushed against his breast feathers, then under his stomach and against his wings. He could feel the tips of his wings cutting through the air. He was not falling headlong now. He was soaring gradually downwards and outwards.

He was no longer afraid. He just felt a bit dizzy. Then, he flapped his wings once and he soared upwards. he uttered a joyous scream and flapped them again. He soared higher. He raised his breast and banked against the wind. His mother swooped past him, her wings making a loud noise. He answered her with another scream.

96. The young seagull dived at the fish

Options:
1) maddened by anger
2) maddened by want
3) out of spite
4) out of loneliness

Correct Answer: maddened by want

97. His heart stood still because he was seized by ______

Options:
1) a monstrous fury
2) courage
3) a monstrous terror
4) joy

Correct Answer: a monstrous terror

98. He was not falling headlong but

Options:
1) he was afraid
2) he was soaring downwards and outwards
3) his stomach was full
4) he was joining his father

Correct Answer: he was soaring downwards and outwards

99. The seagull just felt dizzy

Options:
1) and was filled with fear
2) and was no longer afraid
3) and did not flap his wings anymore
4) and dived lower

Correct Answer: and was no longer afraid

100. What did the young seagull do when his mother swooped past him?

Options:
1) Let out a joyous scream
2) Screamed at her in anger
3) Made a loud noise
4) Flapped anxiously

Correct Answer: Let out a joyous scream

Leave a Reply