CGL Exam – 28 August 2016 (Tier – I)

SSC CGL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2016 “held on 28 August 2016” Evening Shift

(Reasoning)

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Head : Human Body :: ?

Options:
1) Arc : Circle
2) Cube : Circle
3) Square : Circle
4) Triangle : Circle
Correct Answer: Arc : Circle

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

PZQW : NXOU :: FISK : ?

Options:
1) EFPJ
2) FERI
3) DGQI
4) HKVM

Correct Answer: DGQI

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

7 : 19 :: 10 : ?

Options:
1) 25
2) 30
3) 21
4) 23

Correct Answer: 25

Question 4. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:
1) Bigger
2) Faster
3) Greater
4) Taller

Correct Answer: Faster

Question 5. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:
1) AEIM
2) BFJN
3) CGKO
4) FDKN

Correct Answer: FDKN

Question 6. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:
1) 140 → 45
2) 110 → 35
3) 100 → 30
4) 80 → 25

Correct Answer: 100 → 30

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary

1. Forest 2. Fascinating 3. Fantastic 4. Fabulous

Options:
1) 2, 4, 3, 1
2) 4, 2, 3, 1
3) 4, 3, 2, 1
4) 2, 3, 4, 1

Correct Answer: 4, 3, 2, 1

Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

a_ ca_c_dc_d_ad_

Options:
1) ddacdc
2) daadca
3) dadaac
4) ddaacc

Correct Answer: ddaacc

Question 9.Which number comes next in the series?

1, 5, 2, 6, 3, 7, ?

Options:
1) 6
2) 5
3) 4
4) 3

Correct Answer: 4

Question 10.P and Q are sisters. R and S are brothers. P’s daughter is R’s sister. What is Q’s relation to S?

Options:
1) Mother
2) Grandmother
3) Sister
4) Aunt
Correct Answer: Aunt

Question 11.A man was 32 years of age when he had his first son. His wife was 35 years of age when his son attained the age of 7 years. The difference between the age of the father and the mother is _____ .

Options:
1) 7 years
2) 3 years
3) 5 years
4) 4 years
Correct Answer: 4 years

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

ANNOUNCEMENTS

Options:
1) CEMENT
2) NOUN
3) COUNTER
4) TENSE

Correct Answer: COUNTER

Question 13.If RATION is written as OXQFLK then LUMBER may be written as _____ .

Options:
1) KTLADQ
2) ITJABQ
3) OXPEHU
4) IRJYBO

Correct Answer: IRJYBO

Question 14.A*B means multiply A by B; A@B means divide A by B, A?B means add B to A and A=B means subtract B from A.

Then find the value of 10*10 = 5*10 ? 50@10

Options:
1) 100
2) 45
3) 1000
4) 55

Correct Answer: 55

Question 15.If 37*14 = 17, 69*33 = 34, 91*125 = 72 then what should 28*56 = ?

Options:
1) 26
2) 42
3) 34
4) 28

Correct Answer: 28

Question 16.Select the missing numbers from the given responses

Options:
1) 110
2) 120
3) 130
4) 140

Correct Answer: 130

Question 17. P started walking from North to South. She turned right at right angle and then again right at right angle. In which direction was she ultimately walking?

Options:
1) North
2) East
3) South
4) West

Correct Answer: North

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: All states having dams face no water problem.
One of the states has no dam.

Conclusions: I. It may be facing water problem.
II. Dams solve water problem.

Options:
1) Only conclusion I follows
2) Only conclusion II follows
3) Both conclusion I and conclusion II follow
4) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Correct Answer: Both conclusion I and conclusion II follow

Question 19.How many triangles are there in this figure?


Options:
1) 10
2) 12
3) 14
4) 16

Correct Answer: 14

Question 20.Which of the answer figures illustrate the relationship between:

Delhi, Sri Lanka, Asia

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 4

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 1

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded

Options:

1)

2)

3)

4)

 

Correct Answer: 4

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 3

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 1

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘A’ can be represented by 03, 55, etc., and ‘P’ can be represented by 10, 99, etc.

Similarly you have to identify the set for the word ‘VENU’

Options:
1) 69, 87, 32, 41
2) 85, 02, 20, 57
3) 11, 95, 89, 57
4) 69, 95, 22, 04

Correct Answer: 85, 02, 20, 57

(General Awareness)

Question 26.What is the phenomenon which established the transverse nature of light ?

Options:
1) Reflection
2) Interference
3) Diffraction
4) Polarisation

Correct Answer: Polarisation

Question 27.What is the name of a memory buffer used to accommodate a speed differential ?

Options:
1) Cache
2) Stack Pointer
3) Accumulator
4) DISC

Correct Answer: Cache

Question 28.What is contained in Chlorophyll ?

Options:
1) sodium
2) potassium
3) manganese
4) magnesium

Correct Answer: magnesium

Question 29.Epigraphy is the study of which of the following ?

Options:
1) Coins
2) Inscriptions
3) Temples
4) Birds

Correct Answer: Inscriptions

Question 30.Who won the Women’s Singles Wimbledon Championship 2016 ?

Options:
1) Angilique Kuber
2) Serena Williams
3) Venus Williams
4) Steffi Graff

Correct Answer: Serena Williams

Question 31.In which field is B.C. Roy Award given ?

Options:
1) Music
2) Journalism
3) Medicine
4) Environment

Correct Answer: Medicine

Question 32.What is Damodar Valley Corporation ?

Options:
1) Statutory body
2) Municipal Corporation looking after Damodar Valley
3) A private enterprise located in Bihar
4) A non government organisation

Correct Answer: Statutory body

Question 33.Which is the highest gallantry Award in India?

Options:
1) Vir Chakra
2) Param Vishist Seva Medal
3) Kirti Chakra
4) Param Vir Chakra

Correct Answer: Param Vir Chakra

Question 34.Who was recently appointed as the first woman president of Nepal?

Options:
1) Sita Subedi
2) Pampha Bhusal
3) Urmila Rana
4) Bidhya Devi Bhandari

Correct Answer: Bidhya Devi Bhandari

Question 35.In which field is Pulitzer Prize awarded for outstanding work ?

Options:
1) Environment study
2) Science and Technology
3) Literature and Journalism
4) International Understanding

Correct Answer: Literature and Journalism

Question 36.Why is Carbon Monoxide a pollutant ?

Options:
1) Reacts with haemoglobin
2) Makes nervous system inactive
3) It reacts with Oxygen
4) It inhibits glycolysis

Correct Answer: Reacts with haemoglobin

Question 37.Why is Rann Of Kutch of India famous for ?

Options:
1) Tidal and flats
2) Fertile soil
3) Dense Vegetation
4) All are correct

Correct Answer: Tidal and flats

Question 38.Commercial banks lend to which of the following Priority sectors?

Options:
1) Heavy Industries
2) Agriculture, Small scale industries
3) Foreign Companies
4) State government in emergency situation

Correct Answer: Agriculture, Small scale industries

Question 39.What is the accounting year of the Reserve Bank of India ?

Options:
1) April-March
2) July-June
3) October-September
4) January-December

Correct Answer: July-June

Question 40.What is the position of the Earth when it is at the greatest distance from the sun ?

Options:
1) Aphelion
2) Antipode
3) Perihelion
4) Aldiatc

Correct Answer: Aphelion

Question 41.The biogas used for cooking is a mixture of which of the following ?

Options:
1) Carbon dioxide & oxygen
2) Isobutane & propane
3) Methane & carbon monoxide
4) Methane & carbon dioxide

Correct Answer: Methane & carbon dioxide

Question 42.From the following, who was the first women speaker of Lok Sabha?

Options:
1) Sushma Swaraj
2) Margret Alva
3) Meera Kumar
4) Sarojini Naidu

Correct Answer: Meera Kumar

Question 43.Which of the following wind is blowing from the Mediterranean sea to the North Western parts of India?

Options:
1) Western disturbances
2) Norwesters
3) Loo
4) Mango showers

Correct Answer: Western disturbances

Question 44.Azolla increases soil fertility for ….

Options:
1) maize cultivation
2) wheat cultivation
3) barley cultivation
4) rice cultivation

Correct Answer: rice cultivation

Question 45.Which of the following is not provided in the constitution ?

Options:
1) Election Commission
2) Finance Commission
3) Public Service Commission
4) Planning Commission

Correct Answer: Planning Commission

Question 46.What is the popular name of Monolithic rock shrines at Mahabalipuram ?

Options:
1) Rathas
2) Prasadas
3) Mathika
4) Gandhakuti

Correct Answer: Rathas

Question 47.What is the name of the device used to convert alternating current into direct current?

Options:
1) Ammeter
2) Galvanometer
3) Rectifier
4) Transformer

Correct Answer: Rectifier

Question 48.Why does ice covered in sawdust not melt quickly?

Options:
1) Sawdust does not allow the air to touch the ice
2) The water is absorbed by sawdust
3) Sawdust is a bad conductor of heat
4) Sawdust is good conductor of heat

Correct Answer: Sawdust is a bad conductor of heat

Question 49.Which layer of the earth’s atmosphere contains the ozone layer?

Options:
1) Troposphere
2) Mesosphere
3) Ionosphere
4) Stratosphere
Correct Answer: Stratosphere

Question 50.Where is the Great Barrier Reef located ?

Options:
1) Pacific Ocean
2) Indian Ocean
3) Atlantic Ocean
4) Arctic Ocean

Correct Answer: Pacific Ocean

(Quantitative Aptitude)

Question 51.The sum of three consecutive natural numbers each divisible by 5, is 225. The largest among them is

Options:
1) 85
2) 75
3) 70
4) 80

Correct Answer: 80

Question 52.A can do a piece of work in 18 days. He worked at it for 12 days and B finished the remaining work in 8 days. B alone can do the whole work in

Options:
1) 16 days
2) 24 days
3) 28 days
4) 29 days

Correct Answer: 24 days

Question 53.The list price of an article is Rs. 900. It is available at two successive discounts of 20% and 10% . The selling price of the article is:

Options:
1) Rs. 640
2) Rs. 648
3) Rs. 540
4) Rs. 548

Correct Answer: Rs. 648

Question 54.A man spends a part of his monthly income and saves the rest. The ratio of his expenditure to the saving is 61 : 6. If his monthly income is Rs.8710, the amount of his monthly savings is

Options:
1) Rs.870
2) Rs.690
3) Rs.980
4) Rs.780

Correct Answer: Rs.780

Question 55.An article was sold at Rs. 950 allowing 5% discount on the marked price. The marked price of the article is

Options:
1) Rs. 960
2) Rs. 1000
3) Rs. 955
4) Rs. 945

Correct Answer: Rs. 1000

Question 56.A person loses 75% of his money in the first bet, 75% of the remaining in the second and 75% of the remaining in the third bet and returns home with Rs. 2 only. His initial money was

Options:
1) Rs. 64
2) Rs. 128
3) Rs. 256
4) Rs. 512

Correct Answer: Rs. 128

Question 57.The time taken by a train 160 m long, running at 72 km/hr, in crossing an electric pole is

Options:
1) 8 sec
2) 9 sec
3) 6 sec
4) 4 sec

Correct Answer: 8 sec

Question 58.

Options:
1) 140
2) 142
3) 144
4) 146

Correct Answer: 142

Question 59.If a = 2 , b = -3 then the value of 27 a3 – 54a2b + 36 ab2 – 8b3 is

Options:
1) 1562
2) 1616
3) 1676
4) 1728

Correct Answer: 1728

Question 60.Possible length of the three sides of a triangle are :-

Options:
1) 2 cm , 3 cm , 6 cm
2) 3 cm , 4 cm , 5 cm
3) 2.5 cm , 3.5 cm , 6 cm
4) 4 cm , 4 cm , 9 cm

Correct Answer: 3 cm , 4 cm , 5 cm

Question 61.AD is the Median of Δ ABC. If O is the centroid and AO = 10 cm then OD is

Options:
1) 5 cm
2) 20 cm
3) 10 cm
4) 30 cm

Correct Answer: 5 cm

Question 62.If in a triangle ABC, Sin A = Cos B then the value of Cos C is

Options:

1)

2) 0

3) 1

4)

Correct Answer: 0

Question 63.Incentre of Δ ABC is I. ∠ABC = 90°and ∠ACB = 70°. ∠AIC is

Options:
1) 115°
2) 100°
3) 110°
4) 105°

Correct Answer: 110°

Question 64.The length of the two adjacent sides of a rectangle inscribed in a circle are 5 cm and 12 cm respectively. Then the radius of the circle will be

Options:
1) 6 cm
2) 6 . 5 cm
3) 8 cm
4) 8 .5 cm

Correct Answer: 6 . 5 cm

Question 65. If sinθ x cosθ = ½ . The value of sinθ – cosθ is where 0°< θ< 90°

Options:

1) 0
2
) √2
3) 2
4) 1

Correct Answer: 0

Question 66. The mean of 100 observations was calculated as 40. It was found later on that one of the observations was misread as 83 instead of 53. The correct mean is:

Options:

1) 39
2) 39.7
3) 40.3
4) 42.7

Correct Answer: 39.7

Question 67.    

Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4

Correct Answer: 2

Question 68.

Options:
1)

2)

3)

4)

Correct Answer: ​4

Question 69.A sphere of radius 5 cm is melted to form a cone with base of same radius. The height (in cm) of the cone is

Options:

1) 5

2) 10

3) 20

4) 22

Correct Answer: 20

Question 70.The difference between compound interest and simple interest on a certain sum of money for 2 years at 5% per annum is Rs. 41. What is the sum of money?

Options:
1) Rs.7200
2) Rs.9600
3) Rs.16400
4) Rs.8400

Correct Answer: Rs.16400

Question 71.A man standing on the bank of river observes that the angle subtended by a tree on the opposite bank is 60o. When he retires 36 m from the bank, he finds that the angle is 30o. The breadth of the river is

Options:
1) 15 m
2) 18 m
3) 16 m
4) 11 m
Correct Answer: 18 m

Study the bar-graph given below which shows the % distribution of total expenditures of a company under various expense and answer the questions.

Question 72. The expenditures on the interest on loans is more than the expenditures on transport by

Options:
1) 5%

2) 10%

3) 40%

4) 30%

Correct Answer: 40%

Question 73. If the interest on loans amounted to ₹ 2.45 crores, then the total amount of expenditure on advertisement, taxes and research & development is:

Options:
1) 7 Crores
2) 4.2 Crores
3) 5.4 Crores
4) 3 Crores

Correct Answer: 4.2 Crores

Question 74. The ratio of the total expenditure on infrastructure and transport to the total expenditure on taxes and interest on loans is:

Options:
1) 5:4
2) 8:7
3) 9:7
4) 13:11

Correct Answer: 13:11

Question 75. If the total expenditure of the company is Rs. 20 crores, then the ratio of expenditure on transport to that on salary is

Options:
1) 5:4
2) 4:5
3) 5:8
4) 8:5

Correct Answer: 5:8

(English Comprehension)

76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

ENIGMA

Options:
1) ATTRACTIVE
2) RIDDLE
3) FLARE-UP
4) DREAM

Correct Answer: RIDDLE

77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

INERTIA

Options:
1) STUPOR
2) VIGOUR
3) LANGUOR
4) INERTNESS

Correct Answer: VIGOUR

78. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:
1) Pious
2) Pios
3) Pieos
4) Piuos

Correct Answer: Pious

79. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Each child (A) / was given a (B) / red beautiful balloon. (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

She has had the best medical facilities available (A) / but she will not be cured (B) / unless she does not have a b desire to live (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

As if aware of my condition (A) / the infuriated bird suddenly doubled back on its course (B) / and charged straight after me (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The passengers were afraid but the captain ___________ them that there was no danger.

Options:
1) suggested
2) pleaded
3) advise
4) assured

Correct Answer: assured

83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I insisted ________ his leaving the place.

Options:
1) on
2) about
3) in
4) with

Correct Answer: on

84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Please don’t ________ me when I’m speaking.

Options:
1) interrupted
2) interrupts
3) interrupt
4) interrupting

Correct Answer: interrupt

85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Beat around the bush

Options:
1) Walk around the forest
2) Clean the bushy areas
3) Avoiding the main topic
4) Play around the forest

Correct Answer: Avoiding the main topic

86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Make room

Options:
1) Clean the room
2) Make space
3) Attain the room
4) Make a clean sweep

Correct Answer: Make space

87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Mend your ways

Options:
1) Happy with one’s behaviour
2) Sad with one’s behaviour
3) Destroy one’s behaviour
4) Improve one’s behaviour

Correct Answer: Improve one’s behaviour

88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A record of one’s own life written by oneself

Options:
1) History
2) Biography
3) Bibliography
4) Autobiography

Correct Answer: Autobiography

89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Belong to the same period

Options:
1) Comrades
2) Contemporaries
3) Compromises
4) Renegades

Correct Answer: Contemporaries

90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

One who listens secretly to private conversation

Options:
1) Eavesdropper
2) Encroacher
3) Eaves bearer
4) Listener

Correct Answer: Eavesdropper

91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

You must complete this work up to Sunday.

Options:
1) within Sunday
2) by Sunday
3) on to Sunday
4) No improvement

Correct Answer: by Sunday

92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Hole wheat bread is good for health.

Options:
1) Whole
2) Healthy
3) Holed
4) No improvement

Correct Answer: Whole

93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

She has no pen to write.

Options:
1) write with
2) write at
3) write in
4) No improvement

Correct Answer: write with

94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

He dislikes the word, isn’t he?

Options:
1) doesn’t he?
2) didn’t he?
3) does he?
4) No improvement

Correct Answer: doesn’t he?

95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

He is one of those who likes to help others.

Options:
1) those persons who like to help others
2) those who like to help the other
3) those who like to help others
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Crude mineral oil comes out of the earth as a thick brown or black liquid with a b smell. It is a complex mixture of many different substances, each with its own individual qualities. Most of them are combinations of hydrogen and carbon in varying proportions. Such hydrocarbons are also found in other forms such as bitumen, asphalt and natural gas. Mineral oil originates from the carcasses of tiny animals and from plants that live in the sea. Over million of years, these dead creatures form large deposits under sea-bed and ocean currents cover them with a blanket of sand and silt. As this material hardens, it becomes sedimentary rock and effectively shuts out the oxygen, thus preventing the complete decomposition of the marine deposits underneath. The layers of sedimentary rocks become thicker, and heavier. Their pressure produces heat, which transforms the tiny carcasses into crude oil in a process that is still going on today.

96. How does crude oil come out of the earth ?

Options:
1) Thick brown or black liquid with mild smell
2) Thick red brown liquid with b smell
3) Mixture of different colours
4) Thick brown or black liquid with a b smell

Correct Answer: Thick brown or black liquid with a b smell

97. What is crude mineral oil?

Options:
1) Complex mixture of many different substances
2) Simple mixture of natural gas
3) Plain white oil
4) It is bitumen

Correct Answer: Complex mixture of many different substances

98.From where does mineral oil originate?

Options:
1) Complex mixture of substances
2) Carcasses of tiny animals and plants that live in the sea
3) From lakes
4) Only from plants

Correct Answer: Carcasses of tiny animals and plants that live in the sea

99. The time taken for the marine deposits to harden into rocks is

Options:
1) a few centuries
2) millions of years
3) a few decades
4) thousands of years

Correct Answer: millions of years

100. Sedimentary rocks leads to the formation of oil deposits because

Options:
1) their pressure produces heat and turns deposits of animal carcasses and plants into oil.
2) it turns heavy and shuts out the oxygen
3) it becomes hard and forms into rocks to squeeze oil
4) it becomes light and soft and applies pressure to produce oil

Correct Answer: their pressure produces heat and turns deposits of animal carcasses and plants into oil.

Leave a Reply