CGL Exam – 27 August 2016 (Tier – I)

SSC CGL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2016 “held on 27 August 2016” Evening Shift

(Reasoning)

Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

College: Student: : Hospital: __?__

1) Doctor

2) Treatment

3) Nurse

4) Patient

Correct Answer: Patient

Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

DHL : PTX :: BFJ : ?

1) NRV

2) RVZ

3) CGK

4) KOS

Correct Answer: NRV

Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

5 : 124 :: 7 : ?

1) 125

2) 248

3) 342

4) 343

Correct Answer: 342

Question 4. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

1) Hard:Soft

2) Hot:Cold

3) Right:Wrong

4) Come:Arrive

Correct Answer: Come:Arrive

Question 5. For the following questions

Find the odd word/letter/number from the given alternatives

1) AG

2) WA

3) ET

4) IQ

Correct Answer: ET

6. For the following questions

Find the odd word/letter/number pair from the given alternatives

1) 14, 12

2) 24, 7

3) 42, 4

4) 37, 4

Correct Answer: 37, 4

Question 7.Arrange the following words as per the order in the dictionary

1. RESIGN 2. REPAIR 3. RESIDUE 4. RESEARCH 5. RESCUE

1) 4 5 3 1 2

2) 2 5 4 3 1

3) 2 5 4 1 3

4) 5 4 3 1 2

Correct Answer: 2 5 4 3 1

Question 8.A series is given with one term missing, Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

JAZ, LEX, NIV, PMT, ?

1) QUR

2) RQR

3) SUR

4) RUS

Correct Answer: RQR

Question 9.A series is given with one term missing, Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

19, 28, 39, 52, ?, 84

1) 39

2) 52

3) 67

4) 84

Correct Answer: 67

Question 10.X and Y are brothers. R is the father of Y. T is the sister of S who is maternal uncle of X. How is T related to R?

1) Mother

2) Wife

3) Sister

4) Brother

Correct Answer: Wife

Question 11.A is taller than B. C is taller than A. D is taller than E but shorter than B. Who is the tallest?

1) C

2) A

3) D

4) B

Correct Answer: C

Question 12.From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

SOMNAMBULISM

1) NAMES

2) BASALT

3) SOUL

4) BIOME

Correct Answer: SOUL

Question 13.If D = 4, DOG = 26, then find the value of ANIMAL= ?

1) 47

2) 49

3) 48

4) 50

Correct Answer: 50

Question 14.If ‘+’ stands for ‘÷’, ‘-‘ stands for ‘=’, ‘x’ stands for ‘+’, ‘÷’stands for greater than, ‘=’ stands for less than, ‘>’ stands for multiplication and ‘<‘ stands for subtraction, then which of the following alternatives is correct?

1) 5÷2×1=3+4>1

2) 5>2×1-3>4<1

3) 5×2<1-3<4×1

4) 5<2×1÷3>4×1

Correct Answer: 5>2×1-3>4<1

Question 15.In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.

3X4X5 = 435

4X3X2 = 342

2X3X4= ?

1) 324

2) 342

3) 432

4) 243

Correct Answer: 324

Question 16.In the question, selection the missing number from the given alternatives.

1) 56

2) 120

3) 151

4) 154

Correct Answer: 120

Question 17.Ram walks 3 km towards East and takes a left turn and walks for one km before he turns left and walks 2 km to take another left turn to walk for another one km. How many km is he away from his starting point?

1) 1km

2) 2kms

3) 3kms

4) 4kms

Correct Answer: 1km

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statements: All fruits are leaves. Some fruits are grapes.

Conclusion: I: Some leaves are grapes.
Conclusion II:
All grapes are fruits.

1) Only conclusion I follows

2) Only Conclusion II follows

3) Both conclusion I and II follows

4) Neither Conclusion I nor II follows

Correct Answer: Only conclusion I follows

Question 19.Find out the number of triangles in the figure given.

1) 6

2) 8

3) 10

4) 12

Correct Answer: 12

Question 20.Which one of the following diagrams represent the correct relationship between DOCTORS, SURGEONS and NURSES

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 1

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 2

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded?

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 4

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 3

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 2

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its tow and next by its column. e.g. ‘A’ can be represented by 22, 10 etc and ‘P’ can be represented by 55, 67, 79 etc. Similarly, you have to identify the set for the word “NEAT”.

1) 44,14,34,56

2) 20,33,78,75

3) 13,40,67,99

4) 32,21,41,68

Correct Answer: 32,21,41,68

(General Awareness)

Question 26.Which one of the following is not a scheme/project of the present Government?

1) AMRUT

2) Swachh Bharat

3) AYUSH

4) Jan Dhan Yojana

Correct Answer: AYUSH

Question 27.Which of the following was India’s first interplanetary mission?

1) Chandrayaan Mission

2) Mangalyaan Mission

3) Aryabhatta Mission

4) Philae Mission

Correct Answer: Mangalyaan Mission

Question 28.Why the Earth is having its own atmosphere ?

1) Winds

2) Clouds

3) Gravity

4) Rotation of the Earth

Correct Answer: Gravity

Question 29.Motor skills are associated with which part of the brain?

1) Frontal lobe

2) Parietal Lobe

3) Temporal lobe

4) Occipital Lobe

Correct Answer: Frontal lobe

Question 30.Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?

1) Insulin

2) Pepsin

3) Renin

4) Amylase

Correct Answer: Amylase

Question 31.At boiling point of liquids , its

1) Temperature increases

2) Atmospheric pressure increases

3) Temperature remains constant

4) Vapour pressure decreases

Correct Answer: Temperature remains constant

Question 32.A level of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions is called

1) Troposphere

2) Ionosphere

3) Stratosphere

4) Mesosphere

Correct Answer: Ionosphere

Question 33.In India which of the following taxes is levied by the State governments?

1) Excise duty on liquor

2) Capital gains tax

3) Customs tax

4) Corporation tax

Correct Answer: Excise duty on liquor

Question 34.After question hour, a motion moved by a Member of Parliament to draw the attention of Executive for discussing a definite matter of public importance is

1) Privilege motion

2) Calling attention Motion

3) Adjournment motion

4) No- confidence motion

Correct Answer: Adjournment motion

Question 35.The major objective of monetary policy is to

1) increase government’s tax revenue

2) revamp the Public Distribution System

3) Promote economic growth with price stability

4) weed out corruption in the economy

Correct Answer: Promote economic growth with price stability

Question 36.The only Viceroy to be assassinated in India was

1) Lord Harding

2) Lord Northbrook

3) Lord Ellenborough

4) Lord Mayo

Correct Answer: Lord Mayo

Question 37.Which one is not the main objective of fiscal policy in India?

1) To increase liquidity in the economy

2) To promote price stability

3) To minimize the inequalities of income & wealth

4) To promote employment opportunity

Correct Answer: To increase liquidity in the economy

Question 38.Who was the founder of the Theosophical Society?

1) Justice Ranade

2) Madam Blavatsky

3) Annie Besant

4) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: Madam Blavatsky

Question 39.India recently signed land boundary agreement with which country?

1) China

2) Nepal

3) Bhutan

4) Bangladesh

Correct Answer: Bangladesh

Question 40.Who among the following Indians is one who has been selected on July 27,for the Ramon Magsaysay Award, 2016?

1) Bezwada Wilson

2) Kailash Satyarthi

3) Kiran Bedi

4) Mahasweta Devi

Correct Answer: Bezwada Wilson

Question 41.The first Field Marshall of India was

1) A. S. Vaidya

2) K.M. Cariappa

3) Sunderji

4) S.H.F.J. Manekshaw

Correct Answer: S.H.F.J. Manekshaw

Question 42.”Earth provides enough to satisfy everyman’s need but not everyman’s greed”. Who said this?

1) Guru Nanak Dev

2) Mahatma Gandhi

3) Pope Paul VI

4) Smt. Indira Gandhi

Correct Answer: Mahatma Gandhi

Question 43.Who won the first medal for India at the Rio Olympics?

1) Babita Kumari

2) Narsingh Yadav

3) P. V. Sindhu

4) Sakshi Malik

Correct Answer: Sakshi Malik

Question 44.The most serious air pollutant causing health hazard is

1) Sulphur dioxide

2) Carbon monoxide

3) Ozone

4) Nitrogen oxide

Correct Answer: Sulphur dioxide

Question 45.Helium is added to the oxygen supply of deep sea divers because it is _________

1) less poisonous than nitrogen

2) Lighter than nitrogen

3) Readily miscible with oxygen

4) less soluble in blood than nitrogen at high pressure

Correct Answer: less soluble in blood than nitrogen at high pressure

Question 46.Terylene is a condensation polymer of ethylene glycol and which acid?

1) Benzoic Acid

2) Salicylic acid

3) Phthalic acid

4) Terephthalic acid

Correct Answer: Terephthalic acid

Question 47.In IT, means that the data available in the database is both accurate and consistent.

1) Data Security

2) Data Availability

3) Data Binding

4) Data Integrity

Correct Answer: Data Integrity

Question 48.On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because ________

1) Mercury is a metal

2) Density of mercury is greater than that of water

3) Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass

4) Cohesion of water is greater than its adhesion with glass

Correct Answer: Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass

Question 49.The smallest island country in the Indian Ocean is

1) Maldives

2) Sri Lanka

3) Mauritius

4) Madagascar

Correct Answer: Maldives

Question 50.The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by the

1) President of India

2) Prime Minister of India

3) Speaker of Lok Sabha

4) Chairman of Rajya Sabha

Correct Answer: Speaker of Lok Sabha

(Quantitative Aptitude)

Question 51.A and B can together do a piece of work in 6 days and A alone can do it in 9 days. The number of days B will take to do it alone is

1) 18 days

2) 24 days

3) 9 days

4) 12 days

Correct Answer: 18 days

Question 52.The length of the two parallel sides of a trapezium are 16 m and 20 m respectively. If its height is 10 m, its area in square metres is

1) 360

2) 260

3) 240

4) 180

Correct Answer: 180

Question 53. A discount series of 15%, 20% and 25% is equal to the single discount of?

1) 48%

2) 49%

3) 50%

4) 51%

Correct Answer: 49%

Question 54.Rs. 490 is divided among A, B and C such that A’s share is half that of B’s and thrice that of C’s. What is C’s share?

1) Rs.49

2) Rs.147

3) Rs.294

4) Rs.245

Correct Answer: Rs.49

Question 55.A dealer sold an article at 6% loss. Had he sold it for Rs. 64 more, he would have made a profit of 10%. Then the cost of the article is

1) Rs.400

2) Rs.200

3) Rs.164

4) Rs.464

Correct Answer: Rs.400

Question 56.There are 1400 students in a school, 25% of those wear spectacles and 2/7 of those wearing spectacles are boys. How many girls in the school wear spectacles?

1) 250

2) 100

3) 200

4) 300

Correct Answer: 250

Question 57.A man can row upstream at 12 km/hr and downstream at 18 km/hr. The man’s rowing speed in stillwater is

1) 15 km/hr

2) 5 km/hr

3) 3 km/hr

4) 10 km/hr

Correct Answer: 15 km/hr

58.

1) 115

2) 121

3) 125

4) 127

Correct Answer: 121

Question 59.The value of (ds+t÷ ds) ÷ dt would be

1) d2(s+t)

2) 1

3) 0

4) ds-t

Correct Answer: 1

Question 60.Possible measures of three angles of a triangle are

1) 33°, 42°, 115°

2) 40°, 70°, 80°

3) 30°, 60°, 100°

4) 50°, 60°, 70°

Correct Answer: 50°, 60°, 70°

Question 61.BD and CE are two medians of the triangle ABC. If EO = 7 cm, then the length of CE is

1) 28 cm

2) 14 cm

3) 21 cm

4) 35 cm

Correct Answer: 21 cm

Question 62.

1) 1/√3

2) 1

3) √3

4) 0

Correct Answer: √3

Question 63.The greatest perfect square number of 6 digits is

1) 999001

2) 998001

3) 998009

4) 998101

Correct Answer: 998001

Question 64.The average height of 30 boys out of a class of 50 is 160 cm. If the average height of the remaining boys is 165 cm, the average height of the whole class (in cm) is:

1) 161

2) 162

3) 163

4) 164

Correct Answer: 162

Question 65. Given a – b = 2, a3 – b3 = 26 हो तो (a + b)2 is

1) 9

2) 4

3) 16

4) 12

Correct Answer: 16

Question 66. If X + Y + Z = 9 हो तो (X – 4)3 + (Y – 2)3 + (Z – 3)3 – 3 (X – 4) (Y – Z) (Z – 3) is

1) 6

2) 9

3) 0

4) 1

Correct Answer: 0

Question 67.Three medians AD, BE and CF of ∆ABC intersect at G; Area of ∆ABC is 36 sq cm. Then the area of ∆CGE is

1) 12 sq cm

2) 6 sq cm

3) 9 sq cm

4) 18 sq cm

Correct Answer: 6 sq cm

Question 68.A chord of a circle is equal to its radius. A tangent is drawn to the circle at an extremity of the chord. The angle between the tangent and the chord is

1) 30°

2) 45°

3) 60°

4) 75°

Correct Answer: 30°

Question 69.

1) 1

2) √3

3) 2

4) 1/√3

Correct Answer: 2

Question 70.The difference between simple and compound interest (compounded annually) on a sum of money for 3 years at 10% per annum is Rs. 93. The sum (in Rs.) is:

1) 30000

2) 30300

3) 3000

4) 3030

Correct Answer: 3000

Question 71.The angles of elevation of top and bottom of a flag kept on a flagpost from 30 metres distance, are 45o and 30o respectively. Height of the flag is [taking √3 = 1.732]

1) 12 √3 m

2) 15 m

3) 14.32 m

4) 12.68 m

Correct Answer: 12.68 m

Question 72.Study the following bar-diagram carefully and answer the questions. The bar graph given below shows the foreign exchange reserves of a country (in million US $) from 1991 – 1992 to 1998 – 1999.

The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average reserves is

1) 2:6

2) 3:4

3) 3:5

4) 4:4

Correct Answer: 3:5

Question 73. The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review?

1) 95%

2) 110%

3) 115%

4) 124%

Correct Answer: 124%

Question 74. The percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94 is

1) 100

2) 150

3) 200

4) 120

Correct Answer: 100

Question 75. Ratio of the sum of foreign exchange during the years 1991-92, 1992-93, 1993-94 to that during the years 1995-96, 1996-97, 1997-98 is

1) 31: 35

2) 35:31

3) 37:52

4) 52:37

Correct Answer: 37:52

(English Comprehension)

76. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

PANACEA

1) PRAISE

2) CURE-ALL

3) POISON

4) AMBROSIA

Correct Answer: CURE-ALL

77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

DETEST

1) DENOUNCE

2) IGNORE

3) ADORE

4) CASTIGATE

Correct Answer: ADORE

78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

1) Debilitate

2) Impecable

3) Inkulcate

4) Harrass

Correct Answer: Debilitate

79. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

What a _____ holiday!

1) momentous

2) memorable

3) momentary

4) immortal

Correct Answer: memorable

80.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Many important projects have reached the final stage of _____.

1) accomplishment

2) initiation

3) resolution

4) implementation

Correct Answer: implementation

81. The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

_____ you live long!

1) Might

2) May

3) Shall

4) Should

Correct Answer: May

82. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Each of the girls (A) / have come (B) / with her books. (C) / No Error (D)

1) A

2) B

3) C

4) D

Correct Answer: B

83.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Me and my wife (A) / were at home (B) / last night. (C) / No Error (D)

1) A

2) B

3) C

4) D

Correct Answer: A

84. In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Essay writing is an art (A) / that requires many planning (B) / on the part of the writer. (C) / No Error (D)

1) A

2) B

3) C

4) D

Correct Answer: B

85. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Caught red-handed

1) Caught by mistake

2) Caught with a red-handkerchief

3) Found wounded

4) Discovered in the act of doing

Correct Answer: Discovered in the act of doing

86. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Gate crasher

1) Invader

2) Thief

3) Uninvited guest

4) Children

Correct Answer: Uninvited guest

87. In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To angle

1) To measure the river breadth

2) To fish with a net

3) To fish

4) To sit and watch the river

Correct Answer: To fish

88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Favouritism shown by a person in power to his relatives

1) Formalism

2) Red-tapism

3) Nepotism

4) Bureaucracy

Correct Answer: Nepotism

89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A round-about way of expression

1) Verbosity

2) Talkativeness

3) Circumlocution

4) Locquacious

Correct Answer: Circumlocution

90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Suitable or intended for only young persons

1) Youthful

2) Puerile

3) Adolescent

4) Juvenile

Correct Answer: Juvenile

91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Each self is unique, and therefore cannot be compared.

1) incomparable

2) Non comparable

3) Incomparably

4) No improvement

Correct Answer: incomparable

92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Shall I sit between you at the concert?

1) beside

2) besides

3) next

4) No Improvement

Correct Answer: beside

93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

No one other reason than poverty is hampering India’s progress.

1) No other

2) None other

3) No another

4) No improvement

Correct Answer: No other

94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The custom has took root in the society.

1) taken root

2) take root

3) takes root

4) No improvement

Correct Answer: taken root

95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

We will take care of your children when you are away at Mumbai.

1) be looking for

2) look after

3) take care after

4) No improvement

Correct Answer: look after

96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My brother, David, was always close to our grandmother. Both of them shared a love of Mother Nature and of food that they had grown themselves. Whenever his schedule permitted, he would drop in for a short visit and a cup of coffee. One day, when he found no one home, he left a chunk of dirt on her porch. This started what was later to be known as his “calling card”. Grandmother would come home occasionally and instantly know that Dave had been by when she spotted the chunk of dirt on her porch.

Although Grandmother had a poor upbringing in Italy, she managed to do well in the United States. She was always healthy and independent and enjoyed a fulfilling life. Recently she had a stroke and died. Everyone was saddened by her death. David was disconsolate. His life-long friend was now gone.

What is the opposite of the word ‘disconsolate’

1) Devastated

2) Hilarious

3) Exuberant

4) Sombre

Correct Answer: Exuberant

97. David would drop in for a short visit and leave a _____ as a sign on grandma’s porch if she was not at home.

1) schedule

2) chunk of dirt

3) calling card

4) cup of coffee

Correct Answer: chunk of dirt

98. Grandmother used to be _____ .

1) rich in Italy but poor in the United States

2) in the United States but is now in Italy

3) poor earlier but became rich later on

4) rich earlier but now poor

Correct Answer: poor earlier but became rich later on

99. Grandmother enjoyed a _____ life.

1) healthy but sickly

2) good and healthy

3) rich but sickly

4) poor and healthy

Correct Answer: good and healthy

100. Grandmother’s death made everyone

1) sad including David

2) disconsolate excluding David

3) happy and disconsolate

4) sad excluding David

Correct Answer: sad including David

Leave a Reply