CGL Exam – 27 August 2016 (Tier – I)

SSC CGL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2016 “held on 27 August 2016” Morning Shift

(Reasoning)

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Donkey : Brays :: Monkey : ?

Options:

1) Chatters
2) Trumpets
3) Bellows
4) Grunts

Correct Answer: Chatters

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

ABDE : FGIJ :: IJLM : ?

Options:

1) NOQR
2) NOPQ
3) NMOP
4) NPQR

Correct Answer: NOQR

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

1 : 8 :: ? :64

Options:

1) 25
2) 36
3) 30
4) 27

Correct Answer: 27

Question 4. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:

1) Swimming
2) Sailing
3) Diving
4) Driving

Correct Answer: Driving

Question 5. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:

1) RGTF
2) MLOK
3) CTES
4) VDZC

Correct Answer: VDZC

Question 6. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:

1) 443
2) 633
3) 821
4) 245

Correct Answer: 633

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary

1. Dyke 2. Dwindle 3. Dwell 4. Dye

Options:

1) 3,2,4,1
2) 1,3,4,2
3) 2,1,3,4
4) 3,4,2,1

Correct Answer: 3,2,4,1

Question 8.Choose the correct alternative that will replace the question mark in the given series:

DHL, PTX, BFJ, ?

Options:

1) KOS
2) NRV
3) NPS
4) NRU

Correct Answer: NRV

Question 9.Find the wrong number in the series:

28, 33, 31, 36, 34, 29

Options:

1) 33
2) 36
3) 34
4) 29

Correct Answer: 29

Question 10.The age of Rakhi is twelve times that of her daughter Anubha. If age of Anubha is 3 years now, then what was the age of Rakhi, 2 years earlier?

Options:

1) 20 years
2) 34 years
3) 30 years
4) 36 years

Correct Answer: 34 years

Question 11.Satya’s birthday falls on 15th August and Meena’s birthday falls on 25th June. If Meena’s birthday was on Wednesday, what was the day on Sathya’s birthday in the same year?

Options:

1) Friday
2) Monday
3) Tuesday
4) Saturday

Correct Answer: Friday

Question 12.From the given words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

AMPLIFICATION

Options:

1) ACTOR
2) MANOR
3) CHAMP
4) MANIA

Correct Answer: MANIA

Question 13.If BLACKSMITH is coded as CNBELUNKUJ, then CHILDREN will be coded as ?

Options:

1) DIJMESFO
2) DJJNETFP
3) DJINETEP
4) DJJNETEP

Correct Answer: DJJNETFP

Question 14.If 17 + 17 = 2895

18 + 18 = 3245
19 + 19 = 3615
then 23 + 23 = ?

Options:

1) 5765
2) 2565
3) 4005
4) 5295

Correct Answer: 5295

Question 15.In the following problem, ‘=’ stands for ‘÷’ , ‘+’ stands for ‘-‘ , ‘x’ stands for ‘=’, ‘-‘ stands for ‘+’ and ‘÷’ stands for ‘x’. Find the correct equation.

Options:

1) 8 ÷ 4 + 1 – 5 = 6 x 4
2) 4 x 6 ÷ 4 + 4 = 7
3) 5 ÷ 3 – 25 + 20 = 20 x 39
4) 96 ÷ 2 x 6 ÷105 + 1

Correct Answer: 5 ÷ 3 – 25 + 20 = 20 x 39

Question 16.Select the missing number from the given responses.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_16Q.jpg

Options:

1) 432
2) 334
3) 512
4) 501

Correct Answer: 512

Question 17.A man walked 9 km towards East and then 12 km towards South. How far is he from the starting point?

Options:

1) 8 km
2) 6 km
3) 15 km
4) 7.5 km

Correct Answer: 15 km

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 

Statement: Poverty is a symptom as well as a consequence of social disorder. 

Assumptions: I. Poverty is a type of social order 

II. Poverty is related to social order

Options:

1) only I assumption is correct
2) only assumption II is correct
3) Both assumptions I and II are correct
4) Neither assumption I nor II is correct

Correct Answer: Neither assumption I nor II is correct

Question 19.How many squares are there in the square figure ABCD?

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_19Q.jpg

Options:

1) 16
2) 17
3) 26
4) 30

Correct Answer: 30

Question 20.Find the part which represents those actors who are also singers

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_20Q.jpg

Options:

1) a
2) b
3) c
4) f

Correct Answer: c

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_21D.jpg

Correct Answer: 4
Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_22D.jpg

Correct Answer: 2

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_23D.jpg

Correct Answer: 4
Question 24.Which of the answer figure is exactly the water image of the given figure?

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24Q.jpg

Options:

1)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24A.jpg
2)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24B.jpg
3)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24C.jpg
4)
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_24D.jpg

Correct Answer: 3

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., G can be represented by 04, 40, etc., and ‘K’ can be represented by 56, 75, etc.

Similarly you have to identify the set for the word ‘NILE’

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/A11_25Q.jpg

Options:

1) 56, 58, 03, 02
2) 59, 77, 85, 43
3) 56, 62, 03, 02
4) 57, 60, 10, 02

Correct Answer: 59, 77, 85, 43

(General Awareness)

Question 26.Trickle down theory ignores the impact of economic growth on

Options:

1) Investment
2) Savings
3) Income distribution
4) Consumption

Correct Answer: Income distribution

Question 27.The Comptroller and Auditor General of India does not audit the receipts and expenditure of

Options:

1) Central Government
2) Local Bodies
3) State Government
4) Government Companies

Correct Answer: Local Bodies

Question 28.In which year did the Kakori conspiracy case take place?

Options:

1) 1925
2) 1924
3) 1926
4) 1927

Correct Answer: 1925

Question 29.The Taj Mahal is called ‘a dream in marble’. Which monument is called as ‘a dream in stone’?

Options:

1) The Rang Mahal
2) The Panch Mahal
3) The Red Fort
4) The Bahai temple

Correct Answer: The Panch Mahal

Question 30.Sex-ratio in India is measured as

Options:

1) Number of males per thousand females
2) Number of females per thousand males
3) Number of males per hundred females
4) Number of females per hundred males

Correct Answer: Number of females per thousand males

Question 31.Companion cells are unique to

Options:

1) Bryophytes
2) Pteridophytes
3) Angiosperms
4) Gymnosperms

Correct Answer: Angiosperms

Question 32.Which one of the following is an insulator?

Options:

1) Copper
2) Wood
3) Mercury
4) Aluminium

Correct Answer: Wood

Question 33.Bubbles of air rise up through liquids due to:

Options:

1) Surface tension and adherence
2) viscosity and buoyancy.
3) air current over the liquid and buoyancy
4) Up thrust and surface tension.

Correct Answer: viscosity and buoyancy.

Question 34.Zeolite is

Options:

1) hydrated ferric oxide
2) hydrated sodium aluminium silicate
3) sodium hexameta phosphate
4) sodium tetra borate

Correct Answer: hydrated sodium aluminium silicate

Question 35.The boiling point of liquids vary as

Options:

1) pressure varies
2) temperature varies
3) volume varies
4) density varies

Correct Answer: pressure varies

Question 36.The largest source of pollution in the world is

Options:

1) herbicides and insecticides
2) Automobile exhausts
3) Sewage and garbage
4) Industrial effluents

Correct Answer: Sewage and garbage

Question 37.Among the following states, the literacy rate is highest in

Options:

1) Orissa
2) Punjab
3) Maharashtra
4) Mizoram

Correct Answer: Mizoram

Question 38.The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is

Options:

1) One-fourth of the total membership
2) One-tenth of the total membership
3) Fifty percent strength of the Lok Sabha
4) At least hundred members

Correct Answer: One-tenth of the total membership

Question 39.India’s population growth is characterized by

Options:

1) An increase in rate of death
2) An increase in the ratio of females
3) An increase in the birth rate and declining death rate
4) Increasing number of old people

Correct Answer: An increase in the birth rate and declining death rate

Question 40.What will you call a system of taxation under which the poorer sections are taxed at higher rates than the richer sections?

Options:

1) Progressive tax
2) Proportional tax
3) Regressive tax
4) Degressive tax

Correct Answer: Regressive tax

Question 41.The most important function of an interest group is to

Options:

1) form the government
2) alter government policies to its liking
3) build up public opinion
4) Contest elections

Correct Answer: alter government policies to its liking

Question 42.Which among the following is not correctly paired?

Options:

1) Shivaji-Afzal Khan
2) Nurjahan-Mahabat Khan
3) Akbar-Rana Pratap
4) Babar-Bairam Khan

Correct Answer: Babar-Bairam Khan

Question 43.Which of the following deserts is rich in gold reserves?

Options:

1) Arabian
2) Thar
3) Mongolian
4) Atacama

Correct Answer: Atacama

Question 44.Lacrymal glands are situated in the

Options:

1) Palms
2) Buccal cavity
3) Eye orbit
4) Stomach

Correct Answer: Eye orbit

Question 45.The most extensive use of molasses after fermentation is for producing

Options:

1) Methanol
2) Sugar
3) Ethanol
4) Sugarcane

Correct Answer: Ethanol

Question 46.Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by

Options:

1) oxides of nitrogen and sulphur
2) oxides of nitrogen and phosphorous
3) oxides of carbon and nitrogen
4) oxides of nitrogen and methane

Correct Answer: oxides of nitrogen and sulphur

Question 47.The dispute over Siachin Glacier is between

Options:

1) India and China
2) India and Afghanistan
3) India and Pakistan
4) India and Nepal

Correct Answer: India and Pakistan

Question 48.Who wrote the famous line: ‘A thing of beauty is a joy forever’

Options:

1) John Keats
2) V.S. Naipaul
3) Sir Richard Burton
4) Larry Collins

Correct Answer: John Keats

Question 49.Who was the first lady Governor of an Indian State?

Options:

1) Mrs. Sucheta Kripalani
2) Miss Padmaja Naidu
3) Mrs Tarkeswari Sinha
4) Mrs. Sarojini Naidu

Correct Answer: Mrs. Sucheta Kripalani

Question 50.Which of the following is an application protocol?

Options:

1) HTTP
2) TCP
3) IP
4) UDP

Correct Answer: HTTP

(Quantitative Aptitude)

Question 51.A clock gains 15 minutes per day. If it is set right at 12 noon, the time it shows at 4 AM is

Options:

1 ) 4.20 AM
2 ) 4.30 AM
3 ) 4.02 AM
4 ) 4.10 AM

Correct Answer:  4.10 AM

Question 52.A home theatre set is Rs. 4950. If two successive discounts of 20% and 15% are given, then its selling price is

Options:

1 ) Rs.3366
2 ) Rs.6633
3 ) Rs.3636
4 ) Rs.6363

Correct Answer:  Rs.3366

Question 53.If 15% of x is three times of 10% of y, then x:y =

Options:

1 ) 1:2
2 ) 2:1
3 ) 3:2
4 ) 2:3

Correct Answer:  2:1

Question 54.A bookseller bought 500 text books for ₹ 20,000. He wanted to sell them at a profit so that he get 50 books free. At what profit percent should he sell them?

Options:

1 ) 10
2 ) 20
3 ) 15
4 ) 10.5

Correct Answer:  10

Question 55.20% of a man’s salary is paid as rent, 60% are his living expenses and 10% are his savings. If he spends remaining ₹ 30 on the education of his children, find his salary

Options:

1 ) 300
2 ) 900
3 ) 3000
4 ) 9000

Correct Answer:  300

Question 56.A gun is fired at a distance of 6.64 km away from Ram. He hears the sound 20 seconds later. Then the speed of sound is

Options:

1 ) 664 m/s
2 ) 664 km/s
3 ) 332 m/s
4 ) 332 km/s

Correct Answer:  332 m/s

Question 57.The simple interest on Rs. 2000 for 2 years at Rs. 75 per thousand per annum will be

Options:

1 ) Rs.150
2 ) Rs.300
3 ) Rs.600
4 ) Rs.400

Correct Answer:  Rs.300

Question 58.If x = 1 + √2 + √3, then the value of x2 – 2x – 4 is

Options:

1 ) √6
2 ) 2√3
3 ) 3√2
4 ) 2√6

Correct Answer:  2√6

Question 59.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_59Q.jpg

Options:

1 ) 1
2 ) 0
3 ) -1
4 ) 2

Correct Answer:  0

Question 60.If ΔABC is an equilateral triangle of side 16 cm, then the length of altitude is

Options:

1 ) 2√3 cm
2 ) 4√3 cm
3 ) 8√3 cm
4 ) 5√3 cm

Correct Answer:  8√3 cm

Question 61.O is the circumcentre of ΔABC. If AO = 8 cm, then the length of BO is

Options:

1 ) 12 cm
2 ) 3 cm
3 ) 6 cm
4 ) 8 cm

Correct Answer:  8 cm

Question 62.Given that tan(θ + 15°) = √3. Then the value of θ is?

Options:

1 ) 15°
2 ) 75°
3 ) 45°
4 ) 65°

Correct Answer:  45°

Question 63.The least number of square tiles of side 41 cms required to pave the ceiling of a room of size 15m 17cm long and 9m 2 cm broad is:

Options:

1 ) 902
2 ) 656
3 ) 738
4 ) 814

Correct Answer:  814

Question 64.The average of fruits offered in a temple in a week was 75. The average of fruits offered in six days excluding Tuesday was 72. How many fruits were offered on Tuesday?

Options:

1 ) 90
2 ) 93
3 ) 72
4 ) 92

Correct Answer:  93

Question 65.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65Q.jpg

Options:

1 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65A.jpg
2 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65B.jpg
3 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65C.jpg
4 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_65D.jpg

Correct Answer:  1

Question 66.

Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_66Q.jpg

Options:

1 ) 1
2 ) 2
3 ) 3
4 ) 4

Correct Answer:  1

Question 67.If a > b > 0, AB = a – b cm, BC = 2√ab cm, then ∠ABC is

Options:

1 ) 45°
2 ) 60°
3 ) 90°
4 ) 120°

Correct Answer:  90°

Question 68.PR is a tangent to a circle with centre O and radius 4 cm at point Q. If ∠POR = 90°, OR = 5 cm and OP = 20/3 cm, then the length of PR is:

Options:

1 ) 3 cm
2 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_68B.jpg
3 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_68C.jpg
4 )
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_68D.jpg

Correct Answer:  4

Question 69.From a point, 40 m apart from the foot of a tower, the angle of elevation of its top is 60°. The height of the tower is

Options:

1 ) 40√3
2 ) 40√3 cm
3 ) 40√3 m
4 ) 40√2 m

Correct Answer:  40√3 m

Question 70.The radius of a sphere and hemisphere are same. The ratio of their total surface area is

Options:

1 ) 3:1
2 ) 2:1
3 ) 3:2
4 ) 4:3

Correct Answer:  4:3

Question 71.Two equal arcs of two circles subtend angle of 60° and 75° at the centre. The ratio of the radii of the two circles is

Options:

1 ) 5/4
2 ) 3/2
3 ) 4/5
4 ) 2/3

Correct Answer:  5/4

Direction: Study the following graph carefully and answer the questions
Description: http://thepracticetest.in/challengesystem/qpimages/C10_72-75Q.jpg

Question 72. Which state has the maximum percentage of electrified villages?

Options:

1 ) B
2 ) C
3 ) D
4 ) F

Correct Answer:  C

Question 73. If the Central Government desires to give aid for speedy electrification starting from states with least electrification, which state will get fourth rank in order of priority?

Options:

1 ) F
2 ) C
3 ) E
4 ) B

Correct Answer:  F

Question 74. How many States have at least 60% or more electrified villages?

Options:

1 ) Five
2 ) Three
3 ) Four
4 ) Two

Correct Answer:  Three

Question 75. Which state has twice the percentage of villages electrified in comparison to state D?

Options:

1 ) A
2 ) E
3 ) F
4 ) C

Correct Answer:  C

(English Comprehension)

Question 76.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1 ) Conniosseur
2 ) Connoisseur
3 ) Connossieur
4 ) Connosseiur

Correct Answer: Connoisseur

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

SOOTHE

Options:

1 ) QUENCH
2 ) MITIGATE
3 ) HEAL
4 ) AGITATE

Correct Answer: AGITATE

Question 78.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

DEVASTATION

Options:

1 ) DESTRUCTION
2 ) CONSTRUCTION
3 ) SEPARATION
4 ) FRUSTRATION

Correct Answer: DESTRUCTION

Question 79.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

An exact copy

Options:

1 ) Facsimile
2 ) Twin
3 ) Mirror
4 ) Clone

Correct Answer: Facsimile

Question 80.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

To give money to agents for sales.

Options:

1 ) Salary
2 ) Commission
3 ) Fee
4 ) Incentive

Correct Answer: Commission

Question 81.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A person who is working in the same institution.

Options:

1 ) Guide
2 ) Collector
3 ) Captain
4 ) Colleague

Correct Answer: Colleague

Question 82.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Cat-nap

Options:

1 ) Rest
2 ) Fitful sleep
3 ) Long sleep
4 ) Short sleep

Correct Answer: Short sleep

Question 83.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To pull a long face

Options:

1 ) Looked happily
2 ) Looked surprised
3 ) Looked sad
4 ) Looked calm

Correct Answer: Looked sad

Question 84.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Fit her like a glove.

Options:

1 ) Too large
2 ) Too shabby
3 ) Too tight
4 ) Perfectly

Correct Answer: Perfectly

Question 85.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Health is too important to be ___________.

Options:

1 ) discarded
2 ) disposed
3 ) neglected
4 ) detested

Correct Answer: neglected

Question 86.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I am _______________this crime.

Options:

1 ) ignorant on
2 ) innocent of
3 ) indebted to
4 ) ignoring

Correct Answer: innocent of

Question 87.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I was _____________ paying the toll tax.

Options:

1 ) free from
2 ) exonerated from
3 ) exempted from
4 ) exposed to

Correct Answer: exempted from

Question 88.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

I used (A)/ a pair of black trousers (B) / for a week (C)/ No error (D)

Options:

1 ) A
2 ) B
3 ) C
4 ) D

Correct Answer: A

Question 89.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No error (D)

Options:

1 ) A
2 ) B
3 ) C
4 ) D

Correct Answer: D

Question 90.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He was not allowed (A) / for the teacher (B) / to read in a low voice (C) / no error (D)

Options:

1 ) A
2 ) B
3 ) C
4 ) D

Correct Answer: B

Question 91.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn’t have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? “Ah, good, good” she would typically say with a tense smile etched on her face. “Do better next time, OK?”

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

Why did the narrator not bear a grudge against her mother?

Options:

1 ) She felt that her mother had that kind of nature
2 ) She was satisfied with her father’s love
3 ) Her mother was incapable of loving
4 ) Her mother was angry with everyone

Correct Answer: She felt that her mother had that kind of nature

Question 92.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn’t have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? “Ah, good, good” she would typically say with a tense smile etched on her face. “Do better next time, OK?”

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

The narrator’s mother reverted to her old self because

Options:

1 ) she fought with her husband
2 ) she did not feel comfortable in revealing her emotions
3 ) she was angry with the children
4 ) her husband wanted her to be her old self

Correct Answer: she did not feel comfortable in revealing her emotions

Question 93.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn’t have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? “Ah, good, good” she would typically say with a tense smile etched on her face. “Do better next time, OK?”

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

The narrator’s mother didn’t appreciate the narrator’s results because

Options:

1 ) the marks were not good
2 ) the marks could be better
3 ) she wasn’t very expressive
4 ) she was tense

Correct Answer: she wasn’t very expressive

Question 94.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn’t have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? “Ah, good, good” she would typically say with a tense smile etched on her face. “Do better next time, OK?”

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

How is the narrator’s dad different from her mother?

Options:

1 ) He is dark
2 ) He expresses his feelings openly
3 ) He dislikes children
4 ) He is persuasive in nature

Correct Answer: He expresses his feelings openly

Question 95.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

My mom grew up in a traditional Chinese family in which open expressions of love were never encouraged. When she had me and my three siblings, she treated us with the same hard hand. It was not that she was a slave driver or anything, but she never openly showed affection. Instead, she demonstrated that she cared in more practical ways.

My parents couldn’t have been more different emotionally. My dad is a really open-hearted person who constantly showers us with hugs and kisses no matter the occasion. After much persuasion from him, my mother did try to change, but it was clear that she never felt quite right expressing her emotions. Eventually, she reverted to her old self.

The difference between my parents was never starker than whenever I brought home good test results from school. My dad would practically jump with joy, offering warm and affectionate words of congratulations, and my mother? “Ah, good, good” she would typically say with a tense smile etched on her face. “Do better next time, OK?”

I tried not to hold a grudge against her for being so reserved. That was just her way. I reasoned.

Why was the narrator’s mother not expressive of her love?

Options:

1 ) She was of Chinese origin
2 ) It was not her nature
3 ) She was a harsh person
4 ) The tradition at her home didn’t allow her.

Correct Answer: The tradition at her home didn’t allow her.

Question 96.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Both of us had a different opinion about it.

Options:

1 ) Both of us has
2 ) Each of us had
3 ) Each of us have
4 ) No improvement

Correct Answer: Each of us had

Question 97.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The trade union is hell bent at getting its demands fulfilled

Options:

1 ) hell bent in
2 ) hell bent about
3 ) hell bent on
4 ) No improvement

Correct Answer: hell bent on

Question 98.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The police had to break the door to get in

Options:

1 ) to break up
2 ) to break in
3 ) to break down
4 ) No improvement

Correct Answer: to break down

Question 99.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The plane landed and shot towards the airport

Options:

1 ) taxied
2 ) drove
3 ) wheeled
4 ) No improvement

Correct Answer: taxied

Question 100.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

After a hard days work, I just want to go home.

Options:

1 ) hard day’s work
2 ) hard days’ work
3 ) hard day work
4 ) No improvement

Correct Answer: hard day’s work

Leave a Reply